Početak realizacije programa ranog otkrivanja raka dojke u Zrenjaninu

U prostorijama Preventivnog centra Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" u Zrenjaninu održana je konferencija za novinare povodom početka realizacije Nacionalnog programa – skrininga - ranog otkrivanja raka dojke. Javnosti su se obratili direktorka Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov", dr Biljana Papić, načenica Dispanzera za žene Doma zdravlja, dr Gordana Marković, zamenik direktora Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović", dr Dušan Velisavljev, radiolog Opšte bolnice, dr Tibor Pakoci i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, koji je, ispred Grada Zrenjanina, podržao sve aktivnosti Doma zdravlja u Zrenjaninu, ali i drugih gradskih medicinskih ustanova.
 

- Mi smo se, na nivou lokalne samouprave, zaista potrudili da podržimo sve programe Doma zdravlja, u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana, naročito naših sugrađanki. Jedan smo od prvih gradova koji je prihvatio skirining za rano otkrivanje raka grlića materice, izdvojili smo za to sredstva iz budžeta i naravno da ćemo podržati i ovaj program, koji je potrebno što više popularisati, kako bi što više žena prošlo kroz skrining. Potrudićemo se i da sve zdravstvene ustanove u gradu, bez obzira ko im je osnivač, rade što skladnije i bolje. Kada ste bolesni, nije vam važno da li ustanovu finasira grad, pokrajina ili republika, nego je bitno da se dođe do leka – naglasio je gradonačelnik Bošnjak. 
 
Skrining za rano otkrivanje raka dojke u Zrenjaninu počeo je 6. februara i naš grad je među prvima u zemlji prihvatio učešće u ovom programu. Realizuje ga Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", a u njega su uključeni i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, Opšta bolnica “Đorđe Joanović” i Grad Zrenjanin.
 
 
Kako je istakla dr Biljana Papić, Nacionalni program ima za cilj smanjenje procenta oboljevanja i smrtnosti žena od ove maligne bolesti na teritoriji naše države. Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.
 
Skrining podrazumeva pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće. U Srbiji, u toku jedne godine, karcinom dojke se dijagnostikuje kod više od 4500 žena, od kojih oko 1600 umire od te bolesti.
 
Dr Gordana Marković pojasnila je da se skrining, odnosno pregled i ispitivanje žena, obavlja po to tačno utvrđenom redosledu poziva žena.
- Svaka žena koja je obuhvaćena skriningom biće pozvana putem pozivnog pisma koja se šalju poštom i na ženi je da odluči da li će učestvovati u skriningu ili ne. U pozivnom pismu naznačena je kompletna informacija, datum i vreme kada bi trebalo da se javi u Dispanzer za žene u zrenjaninskom Domu zdravlja, odakle će biti poslata na zakazan termin za mamografiju u zrenjaninsku Opštu bolnicu. Jedan ciklus skrininga traje dve godine i u tom periodu biće pregledane sve žene koje po propisanim uslovima mogu biti deo skrininga, a nakon toga kreće se sa novim ciklusom mamografskih pregleda istih žena, kako bi se utvrdilo da li je u međuvremenu dolazilo do nekih promena u tkivu dojke – navela je dr Gordana Marković.
 
 
Ona je dodala da na teritoriji grada Zrenjanina, prema bazi fonda zdravstvenog osiguranja, živi 16.384 žena starosne dobi od 50-69. godine, a da je, na osnovu popisa stanovništva, taj broj veći i iznosi 18.620.
- Sve žene nemaju zdravstveno osiguranje, ali pravo na besplatan pregled imaju sve žene u navedenom dobu, bez obzira da li su osigurane. One koje nisu osigurane, odnosno ne nalaze se u evidenciji Fonda, treba da se jave na broj telefona Doma zdravlja 563-020, lokal 132 i da se prijave za skrining – kazala je dr Marković.