Predstojećeg vikenda u Zrenjaninu dva najznačajnija festivala mađarske nacionalne zajednice

Grad Zrenjanin i mesna zajednica Mužlja predstojećeg su vikenda domaćini dva najznačajnija festivala narodne muzike i folklora mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini – 38. "Durindo" i 51. "Đenđešbokreta". U subotu, 7. juna, Mužlja je domaćin "Durindo" festivala, dok će sutradan, 8. juna, na Trgu slobode u Zrenjaninu, biti održan program "Đenđešbokreta". 
 
 
"Đenđešbokreta" je festival folklora koji paralelno prati "Durindo", festival izvorne muzike i narodnih instrumenata. Ispred organizatora, program festivala najavili su dr Klara Tot Glemba, predsednica Mađarskog kulturnog udruženja "Petefi" Zrenjanin i Dobo Jožef, predsednik Kulturno-umetničkog društva "Petefi Šandor" iz Mužlje, kao i Marica Kosanović, predstavnica Turističke organizacije grada Zrenjanina, suorganizatora festivala. 
- Značaj ovih manifestacija jednako je velik kao i drugih koje čuvaju od zaborava tradiciju naroda i narodnosti koje žive na ovim prostorima. Festival će obogatiti i proširiti turističku ponudu grada Zrenjanina i od ove godine biće uvršten u kalendar priredbi grada, a samim tim i Vojvodine i Srbije – istakla je Kosanovićeva. 
 
 
Dr Klara Tot Glemba ocenila je manifestaciju "Đenđešbokreta" kao veoma značajnu ne samo za Mađare na ovim prostorima, već i za ceo grad Zrenjanin i čitavu Vojvodinu. 
- Svake godine ona se održava u drugom gradu, a ove godine, po prvi put će domaćin biti Zrenjanin. Program počinje već u petak uveče, otvaranjem izložbe rukotvorina i umetničkih radova u prostorijama udruženja "Petefi". Iste večeri je i promocija CD-a grupe "Juhas", pod nazivom "Na dobrom smo mestu" – kaže dr Tot Glemba.
 
Festival u nedelju počinje etno-bazarom na Trgu dr Zorana Đinđića, u podne počinje svečani defile učesnika kroz centar Zrenjanina, potom sledi misa u Katedrali Svetog Ivana Nepomuka. Festival će u 13 časova, na bini na Trgu slobode, svečano otvoriti gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak. Slede potom nastupi učesnika, da bi se u 16 časova  prisutnima obratio ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Njegova Ekselencija Nikovic Oskar. Kao gost-domaćin festivala nastupiće ansambl KUD "Pionir" iz Zrenjanina, kao i članovi kulturnog centra "Aradac". Publici će se predstaviti i pobednici 21. festivala osnovaca i srednjoškolaca u pripovedanju i muzičkom stvaralaštvu. U 17 časova nastavlja se folklorni program. Oko 19.30 biće izvršena primopredaja zastave i zatvaranje festivala "Đenđešbokreta". 
 
       
 
Festival "Durindo", koji se u subotu održava u Mužlji, predstavio je Dobo Jožef. On je takođe najavio velik broj učesnika i programa. 
- U Zrenjaninu i Mužlji će se okupiti najbolji i najznačajniji izvođači mađarske narodne pesme, muzike i folklora. Program "Durindo" festivala odvijaće se paralelno na dve bine, na kojima će se predstaviti čak 106 grupa, horova ili solista. Program će započeti svečanim otvaranjem u 11 časova, a sat ranije biće otvorena izložba mužljanskih nevladinih organizacija i udruženja, kao prateća priredba. Neće biti, takoreći, ni minuta u kom se neće čuti mađarska narodna muzika – kaže Dobo Jožef.  
 
On je dodao da nastupi na oba festivala nisu takmičarskog karaktera, nema zvaničnog pobednika, ali će stručni žiri pratiti nastupe i davati mišljenje i sugestije, kako bi u narednom periodu nastupi tih izvođača bili što autentičniji i verodostojniji vremenima iz kojih potiču. 
- Na letnju scenu i binu u velikoj sali KUD "Petefi Šandor" izaći će 1536 izvođača. Tog dana će u Mužlji, bilo kao izvođača, pratioca ili kao ljudi koji ih opslužuju, biti angažovano oko dve hiljade ljudi. Naravno, pored njih očekujemo i brojne goste – naglašava Dobo veličinu i masovnost ovog događaja.  
 
Tokom "Durindo" festivala, u večernjim časovima, nastupiće i najbolji vojvođanski izvođači koji su nastupali i u Budimpešti, na finalnom takmičenju mađarskog narodnog stvaralaštva, što će predstavljati najbolji završetak manifestacije u Mužlji, u subotu, 7. juna.