Prijem za svetsku šampionku u jedriličarstvu

 

Na aerodromu Ečka održava se 60. državno prvenstvo u jedriličarstvu, u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije i Aerokluba Zrenjanin, a uz podršku Grada Zrenjanina.
Na tom takmičenju učestvuje 11 ekipa, 9 iz Srbije i po jedna iz Češke i Slovenije.  
Tim povodom, član Gradskog veća Dušan Radišić primio je danas učesnicu Lenku Kuthanovu i sudiju Ludeka Klugera iz Češke.   



 


Kuthanova, koja se jedriličarstvom bavi više od 30 godina i ima preko 3.000 sati letenja, svetska je šampionka i učesnica brojnih evropskih i svetskih takmičenja za takmičenja ženskih šampionata. 
U Zrenjaninu je prvi put a već prvi utisci su izuzetno pozitivni. Takmičenje u Ečki je, kako kaže,  izuzetno dobar trening za predstojeća takmičenja u Češkoj.
Ludeku je ovo druga poseta našem gradu i kako navodi pozitivna atmosfera i prijateljski nastrojeni ljudi su utisak koji će sa sobom poneti.

 


U razgovoru sa Radišićem gosti iz Češke naveli su da se, za razliku od Srbije, u njihovoj zemlji mnogo više ulaže u jedriličarstvo, pa je i broj pilota daleko veći. Češka se tako svrstava u rang Austrije jer u toj zemlji postoji petnaestak aeroklubova i više od 3.000 registrovanih pilota.
Radišić je istakao da aerodrom Ečka ima velike sportske potencijale, pre svega za bavljenje jedriličarstvom, sportskim letenjem i padobranstvom. 
- Sport bi trebalo da bude više zastupljen ovde i očekujem da će ovo i slična takmičenja poprimiti mnogo masovniji karakter i samim tim i ozbiljniju organizaciju – rekao je Radišić i ukazao da grad Zrenjanin ima velike planove za ovaj aerodrom.