Ankićeva i Salapura u poseti džudo klubu ''Proleter''

Članica Gradskog veća grada Zrenjanina zadužena za oblast sporta Zlatana Ankić i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura posetili su danas Omladinski džudo klub "Proleter" i prisustvovali treningu najmlađih članova kluba. Među brojnim klubovima borilačkih sportova u našem gradu, džudo klub "Proleter" spada među one s najdužom tradicijom (osnovan je 1966. godine), a pri vrhu je i prema brojnosti članova, koji se takmiče u nekoliko uzrasnih kategorija. 
 
 
 
Razlog današnje posete Ankićeve i Salapure jeste upoznavanje s takmičarskim delom rada samog kluba, ali i s uslovima u kojima njegovi članovi vežbaju i pripremaju se za nastupe. Džudisti "Proletera" koriste deo Doma borilačkih sportova "Partizan", a problemi s kojima se susreću su zajednički i slični onima koje imaju i drugi klubovi u tom prostoru. Kako kaže trener Tomislav Kohajm, Grad Zrenjanin ima razumevanja za potrebne kluba i pomaže njegov rad, a ono što treba rešavati jeste sanacija Doma "Partizan" i nabavka novih strunjača. 
- Počeli smo pripreme 4. avgusta, trenira se svakodnevno i takmičenja počinjemo 6. septembra u Subotici, kada će nastupiti naši najmlađi takmičari. Narednog vikenda, 13. septembra, učestvujemo na međunarodnom turniru u Segedinu i takmičenja su od tada skoro svakog vikenda. Seniorima u oktobru počinju ligaška takmičenja i tu takođe imamo velike planove – kaže Kohajm i sumira rezulate u prethodnoj sezoni. 
- Zabeležili smo možda i najbolje rezultate u istoriji kluba i osvojili više medalja u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Imamo i prvake Vojvodine među poletarcima, dakle, imamo i budućnost. 
 
   
 
Kohajm je naglasio da je najveći problem tatami - podloga na kojoj se trenira, jer je od svih strunjača u sali samo trećina vlasništvo kluba, a ostatak Džudo saveza Vojvodine i moraju se ustupati uvek kada Savez organizuje neki turnir, a troškovi transporta padaju na teret kluba. 
 
Članica Gradskog veća Zlatana Ankić najavila je poboljšanje uslova rada u Domu borilačkih sportova, s obzirom da je u planu sanacija tog objekta. 
- Upoznali smo se danas s planovima rada ovog kluba, sada su na treningu njegovi najmlađi članovi, grupa pionira koju već 6. septembra očekuje jedan internacionalni turnir, nakon toga seniori imaju evropsko prvenstvo. Uslovi za treninge nisu loši, iako čitav objekat zahteva rekonstrukciju. Ove godine saniran je krov, ali je preostalo sređivanje plafona, koje je u planu za sledeću godinu. Deca imaju sada toplu, suvu salu i ona je na raspolaganju njima, ali je koristi još nekoliko klubova, pa je u funkciji, praktično, 24 sata. Upis u klub je septembra i ja mogu da pozovem sve zainteresovane da dovedu svoju decu. Džudo je plemenit sport koji deci, pogotovu u najmlađem uzrastu, može puno da pomogne u pravilnom razvoju, ali i da predstavlja dobru osnovu za eventualno kasnije bavljenje nekim drugim sportom – kaže Zlatana Ankić.  
 
   
 
Omladinski džudo klub "Proleter" okuplja oko 60 aktivnih takmičara i tridesetak "rekreativaca", s kojima rade treneri Tomislav Kohajm, Bojan Cvejić i Nikola Savatović,uz šefa stručnog štaba i doajena zrenjaninskog džudo sporta, Pavla Zeremskog.