Debata o izradi Strategije razvoja kulture

U multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je šesta i ujedno poslednja debata na temu "Izrada strategije razvoja kulture“, na kojoj su govorili članica Gradskog veća i koordinatorka projekta Dubravka Bengin Bulovan,  Asja Drača Muntean, konsultant za međunarodne odnose i Evropske integracije i profesor Zoran Avramović. 

 

Po rečima Dubravke Bengin Bulovan, ova debata u okviru projektom predviđenih razgovora sa ustanovama kulture i nevladinim sektorom, je ujedno i najvažnija i tiče se evropske politike u odnosu na kulturu i daje prikaz o tome gde se nalazi Srbija u okviru politike razvoja kulture u Evropi.

 

 

Kako je navela, bitno je istaći da  će Strategija uskoro biti "uobličena", a zatim data na usvajanje Gradskom veću i Skupštini grada.

 

- Kada govorimo o kulturi, finansijska sredstva jesu najveći problem. Međutim, ako imamo u vidu činjenicu da Grad Zrenajnin izdvaja oko osam odsto od ukupnog budžeta za kulturu, mi smo u rangu Francuske, a da li se možemo pohvaliti da imamo takvu ponudu? Znači da nešto u sistemu ne funkcioniše i u tom kontekstu ipak mislim da novac nije primaran. Ono što je u ovom trenutku važnije jeste da se pozabavimo budućim konzumentima, odnosno publikom koja polako nestaje. Možemo napraviti sjajan program, ali ukoliko nemate negovanu publiku, i publiku koja će na neki način prepoznati šta vi radite, pitanje je koliko je vaš posao opravdan, a posebno, koliko je opravdano trošenje budžetskih sredstava u tom smislu - rekla je ona i ukazala da Strategija pre svega ima za cilj da ustanovama kulture i nvo sektoru da smernice, podršku i pomoć, a inicijative koje oni daju podrži, kako bi se na najefikasniji način došlo do iznalaženja alternativnog načina finansiranja projekata u oblasti kulture.

 

 

  

 

Asja Drača Muntetan kaže da je reč o vrlo ambicioznom projektu, koji se retko sreće u Srbiji, a koji je u skladu sa evropskim politikama u ovoj oblasti.

- Postoji dobar temelj za razvoj Zrenjanina kao evropskog grada koji će u punom kapacitetu da konkuriše na međunarodnim fondovima, što i jeste cilj, naročito da institucije kulture u gradu dobiju tu mogućnost i da kroz umrežavanje i projekte podignu svoje kapacitete, steknu partnere i upoznaju sa međunarodnim tokovima - kazala je ona.

 

 

Zoran Avramović je istakao da je Zrenjanin jedini grad u Srbiji koji radi na izradi ovakvog dokumenta i istakao da je plan razvoja odlično osmišljen i da će dati pozitivne rezultate.

- Pohvalio bih plan strategije grada Zrenjanina koji može poslužiti kao odličan primer ostalim gradovima u Srbiji, kako i na koji način treba osmisliti ne samo strategiju, nego i čitav plan razvoja kulture koji prati ovaj projekat. Osim što je dobro kadrovski i koncepcijski osmišljen, on sadrži sve elemente poput kvaliteta, dobro iskorišćenih resursa i odličnog programa, što će kroz kasnije evaluacije biti potvrđeno - rekao je Avramović.

 

Kako je naveo, dosadašnje istraživanje je pokazalo da postoje tri prioriteta, očuvanje kulturne baštine, negovanje publike, kao i unapređenje kvaliteta i proširenje kulturnih ponuda u gradu.