Gradski štab za vanredne situacije: Zabranjeno paljenje žetvenih ostataka

Na osnovu člana 33. Zakona o vanrednim situacijama (''Službeni glasnik RS'' broj 111/09 i 92/11), člana 17. i 18., Uredbe o sastavu i načinu radova štabova za vanredne situacije (''Službeni glasnik RS'' broj 198/2010), Gradski štab za vanredne situacije Grada Zrenjanina, na telefonskoj sednici održanoj 19.08.2014. godine, doneo je:

 

 

ZAKLjUČAK

 

 

1. Imajući u vidu period sazrevanja strnih useva i žetvenih radova, kao i povećanu opasnost od nastanka požara, upućuje se apel svim učesnicima žetvenih radova na preduzimanje preventivnih mera zaštite od požara. Na osnovu Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje žetvenih ostataka i upotreba vatre na otvorenom prostoru.

2. Nalaže se pojačana aktivnost i nadzor poljočuvarske službe i komunalne policije u okviru svojih nadležnosti , kao i pojačana koordinacija DVD, Lovačkih društava, Mesnih zajednica, sa poljočuvarskom službom, stručno-operativnim timom za zaštitu od požara i stručno-operativnim timom za poljoprivredu.

3. U cilju bezbednosti saobraćaja apeluje se na PU Zrenjanin da pojača kontrolu kod otkupnih stanica, zbog moguće pojave zagušenja i narušavanja bezbednosti u saobraćaju na tim mestima.

4. Koordinisati rad svih subjekata i činilaca kojim rukovodi Gradska uprava u cilju efikasnijeg sprovođenja mera protivpožarne zaštite (Mesne zajednice, inspekcije, Komunalna policija, stručno-operativni tim za zaštitu od požara, poljočuvari) i Odeljenja za vanredne situacije, Mup Zrenjanin.

5. Preko sredstava javnog informisanja i Saveta mesnih zajednica uputiti apel građanima o potrebi sprovođenja mera preventivne zaštite, odnosno sprečavanje nastanka požara paljenjem vatre na otvorenom prostoru, a posebno u periodu visokih temperatura prilikom žetvenih radova.

6. Naložiti Mesnim zajednicama da na svojoj teritoriji ažuriraju spiskove raspoloživih cisterni (samohodne i vučene).

7. U slučaju požara obaveštavaju se građani da požar prijave na telefone: 193 i 1985. 

 

 

 

ZAMENIK

KOMANDANTA ŠTABA

Saša Santovac