Santovac posetio Poljoprivrednu stručnu službu - besplatna analiza za 4000 uzoraka zemljišta

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, tokom prošle godine izvršila je agrohemijsku analizu zemljišta za 2000 uzoraka u ukupnom iznosu od oko 4 miliona dinara, a ove godine taj broj će biti udvostručen – rečeno je prilikom današnje posete zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca toj ustanovi. Grad Zrenjanin izdvojiće za tu namenu 10 miliona dinara, a za poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada ta će usluga i ove godine biti besplatna. Takođe, grad je izdvojio milion dinara iz agrarnog budžeta za nabavku savremenog mikroskopa, čime će rad  Poljoprivredne stručne službe biti dodatno unapređen, a izvršene analize kompleksnije. 
 
 
Podsećamo, akcija koja je po prvi put sprovedena tokom 2013. godine, naišla je na odličan odjek među poljoprivrednim proizvođačima, pa je raspoloživa kvota od 2000 uzoraka zemljišta i premašena, s obzirom da je Poljoprivredna stručna služba na analizu primila sve prispele uzorke. Ove godine ta kvota je udvostručena, a s obzirom da se uzorkovanje s istog mesta vrši svake četvrte godine, praktično će, tokom dve sezone, 6000 poljoprivrednika dobiti informaciju o sastavu zemljišta koje obrađuju i preporuku za najracionalniju upotrebu mineralnih đubriva i njihovog preciznog doziranja u odnosu na sastav i kvalitet zemljišta. 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina upoznao se s radom laboratorija Poljoprivredne stručne službe i pozvao poljoprivredne proizvođače da donesu uzorke zemljišta. Upravo je u toku bila obrada uzoraka prispelih iz atara Banatskog Despotovca.  
- Iz Poljoprivredne stručne službe, što je takođe veoma bitno za dalju analizu, poljoprivrednici će prethodno dobiti uputstvo na koji način da uzmu uzorak i dalje da postupaju u procesu svoje proizvodnje. Rezultat uzorkovanja i analize je povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, uz značajne uštede, jer joj se pristupa na adekvatan način. Grad Zrenjanin je, kao što smo i najavljivali, izdvojio sredstva za nabavku mikroskopa, s ciljem otkrivanja štetnih organizama na biljkama i taj će mikroskop narednih dana biti dat na upotrebu Poljoprivrednoj stručnoj službi. Sve ovo što Grad Zrenjanin radi u saradnji s Poljoprivrednom stručnom službom ima za cilj da pomogne poljoprivrednim proizvođačima – rekao je Saša Santovac. 
 
   
 
Direktorica Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura navodi da su poljoprivredni proizvođači s teritorije Grada Zrenjanina prepoznali važnost analize i uzorkovanja zemljišta. 
- S obzirom da smo prošle godine izvršili analizu više od 2000 uzoraka i nismo odbili ni jednog proizvođača, sada smo zahtevali da se taj broj poveća. Grad Zrenjanin nam je izašao u susret i finansira analizu 4000 uzoraka, koja je za proizvođače besplatna. Uzorkovanje je važan proces u toku poljoprivredne proizvodnje, jer proizvođači dobijaju preporuku čime da đubre, samim tim svoju proizvodnju čine efikasnijom i ekonomski siplativijom, Kvalitetnim đubrenjem i primenom svih agrotehničkih mera oni će ostvariti kvalitetne prinose. Zahvaljujemo lokalnoj samoupravi što podstiče poljoprivredne proizvođače da podignu proizvodnju na viši nivo – kaže Kristina Salapura. 
 
Ona dodaje da analizu treba uraditi tokom letnjih meseci, nakon skidanja strnjišta, a da preporuku iz Poljoprivredne stručne službe poljoprivrednici treba da primene tokom jesenjeg đubrenja, uz prethodnu naznaku šta žele naredne godine na tom zemljištu da proizvedu. 
 
   
 
O značaju novog mikroskopa koji će unaprediti rad laboratorije Poljoprivredne stručne službe nešto više je rekla Snežana Parađenović, samostalni saradnik za zaštitu bilja i koordinator prognozno-izveštajne službe.
- To je nešto što nam je nedostajalo prethodnih godina i čime ćemo unaprediti i usavršiti naš rad, odnosno detekciju štetnih organizama i biljnih bolesti, kako bi s još većom sigurnošću nego do sada mogli da prezentujemo stanje na našem terenu i naučnim radnicima i poljoprivrednim proizvođačima. Ta naučna detekcija, odnosno mikroskopska analiza, je neophodna kako bi primena hemije, odnosno pesticida, bila što adekvatnija i na većem nivou – istakla je Parađenovićeva.
 
Poljoprivredna stručna služba raspolaže akreditovanim laboratorijama u kojima se vrši ispitivanje uzoraka zemljišta, kao i druge vrste bioloških i hemijskih ispitivanja. Osim laboratorijskih analiza, ta ustanova bavi se savetodavnim radom u poljoprivrednoj proizvodnji, istraživačkim radom, transferom i projektovanjem tehnologija u ratarskoj, povrtarskoj, stočarskoj i voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji, kontrolom semenskih useva u polju, izdavanjem fitouverenja, DDD (dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom) i kontrolom kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pri otkupu.