Zrenjanin na Peskari obeležio Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, ustanovljen je od strane Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija 2000. godine, s ciljem da da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. 
 
Grad Zrenjanin uključio se i ove godine u obeležavanje tog datuma nizom aktivnosti na kupalištu Peskara, koje se, nekako, najviše i prepoznaje upravo po mladima. Pod podkroviteljstvom grada, a u organizaciji Kancelarije za mlade i Udruženja građana "Kormilo" mladi, ali i svi prisutni na kupalištu, imali su priliku da, uz volontere Crvenog krsta, Sportskog saveza i Unije đačih parlamenata, prisustvuju dnevnoj žurci koja je imala edukativan sadržaj.
 
 
U sklopu programa, direktno prenošenog i posredstvom Radio-Zrenjanina, uz "živu" muziku, upriličena je projekcija dokumetarnog filma na temu “nasilja na internetu” uz panel diskusiju, a pripadnici Žandarmerije organizovali su demostraciju opreme za spašavanje ljudi na kupalištima i u vanrednim situacijama. Crveni krst je održao jednu demonstrativnu vežbu na temu bezbednog ponašanja na kupalištima, kao i postupanje u slučaju reanimacije utopljenika, a po završetku edukativnog programa, volonteri Sportskog saveza organizovali su sportske igre.
 
   
 
   
 
Program su otvorili i prisutnima se obratili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i članica Gradskog veća Zlatana Ankić.
- Ono što je osnova funkcionisanja grada je briga o svim stanovnicima, posebno o mladim generacijama. Grad Zrenjanin, podržavanjem i ovakve akcije, želi da još jednom istakne da svaki Zrenjaninac s ponosom treba da izgovara ime svog grada, a mi ćemo to pokazati svojim aktivnostima i strategijama. Ovim ističemo ne samo da mladi treba da imaju neke svoje aktivnosti, da im omogućimo kulturna i sportska dešavanja, već i da nastojimo da grad postane univerzitetski centar, čime bi mnogi mladi imali bolju perspektivu i veće mogućnosti za egistenciju – rekao je Santovac i dodao i da je stvaranje povoljnog privrednog ambijenta i dovođenje investitora takođe u funkciji ostajanja mladih u gradu i njihove budućnosti. 
 
   
 
Članica Gradskog veća Zlatana Ankić govorila je o značaju ovog datuma i aktivnostima koje prema mladima preduzima Grad Zrenjanin.
- Dan mladih je jedan od onih dana kada mi pokušavamo društvo da pozovemo da obrati posebnu pažnja na mlade koji su naša budućnost. Gradska uprava Zrenjanina zna za njihove probleme koji jesu i problemi društva, a to su nezaposlenost, želja mladih da se aktivnije uključe u odlučivanje, mladima treba prostor i vreme i u tome im pomažemo. Gradska uprava je obezbedila prostor za Kancelariju za mlade, za Omladinski klub, i ovom prilikom pozivamo sve mlade da dođu da vide taj prostor. U njemu će moći da se informišu o svim temama i problemima koji ih inače muče – upis u školu, fakultet, mogoćnost zapošljavanja, a ovde se nudi i učestvovanje u različitim projektima i obukama – istakla je Ankićeva tokom obeležavanja Međunarodnog dana mladih na zrenjaninskom kupalištu "Peskara".
.