Održana 31. sednica Skupštine grada - Albulj podneo ostavku

Скупштина
Današnja, 31. sednica Skupštine grada Zrenjanina u ovom sazivu počela je obaveštenjem od strane predsednice Skupštine grada Eleonore Marjanović da je član Gradskog veća Dragiša Albulj podneo ostavku na tu funkciju, te da mu je, bez neophodnosti da se o tome izjašnjavaju odbornici, utvrđen prestanak mandata. Podsećamo, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je na sednici Skupštine grada održanoj 30. januara, podneo zahtev za razrešenje Albulja, koji je obrazložio obavezom poštovanja zakona i propisa od strane svih, pa i njegovih najbližih saradnika. S obzirom da je Albulj u međuvremenu podneo ostavku, Skupština se o ovom zahtevu nije ni izjašnjavala.
 
Tokom rasprave o predloženom dnevnom redu, odbornica Republikanske partije Eržebet Popov iskoristila je svoje zakonsko pravo da se Skupštini obrati s predlozima za dopunu dnevnog reda na maternjem, mađarskom jeziku, što je uslovilo kraću pauzu već na samom početku sednice, dok nije obezbeđen prevodilac. To pravo delimično je nešto kasnije iskoristila i odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine Ildiko Bođo. Rasprava o dnevnom redu potrajala je sat ipo, pa je konačno usvojen Dnevni red današnje sednice sa ukupno 27 tačaka.
 
Nekoliko odluka iz komunalne oblasti obeležilo je prve tačke dnevnog reda, pa je tako usvojena Odluka o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina, Odluka o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga, Odluka o donošenju Plana generalne regulacije ''Gradnulica'' u Zrenjaninu, kao i Odluka o dopuni Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
U diskusiju otvorenu povodom navedenih predloga uključio se i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je rekao da se novom odlukom doprinosi koji su se do sada plaćali za uređenje gradskog građevinskog zemljišta neće plaćati za određene vidove izgradnje.
- Na taj način će se omogućiti privrednicima lakše investiranje i manja ulaganja na samom početku proizvodnje i to je prilika i za promociju našeg grada i pogodnosti koje nudi novim investitorima – rekao je Santovac.
 
Predlogom Odluke o uvođenju samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Elemir'' Elemir za period od 01.05.2015. do 30.04.2025. godine i Predlogom Odluke o raspisivanju referenduma stekli su se uslovi da se u tom naseljenom mestu organizuje referendum od 20-29. marta.  
 
Većinom glasova i bez diskusije prihvaćene su Odluka o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Zrenjanina, Odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2014. godinu, dok su nakon kraće rasprave usvojeni predlozi Rešenja o davanju saglasnosti na Predlog Pravilnika o radu JKP ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' Zrenjanin, Rešenja o davanju saglasnosti na Plan rada komunalne policije grada Zrenjanina i Plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina za 2015. godinu.
 
Usvojeno je i nekoliko zaključaka o prihvatanju Izmena i dopuna Programa poslovanja tri javna preduzeća za 2015. godinu - JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'', JKP ''Čistoća i zelenilo'' i  JP ''Rezervati prirode Zrenjanina''.
 
U poslednjem delu današnje sednice, koja je završena oko 15 časova, na dnevnom redu bilo je nekoliko tačaka u vezi sa razmatranjem kadrovskih rešenja i promenama pojedinih članova u dve komisije – za propise i za mandatna pitanja - i po jednom upravnom i školskom odboru. Usvojeni su i predlozi Rešenja o imenovanju predsednika, zamenika predsednika i članova Saveta za odbranu i bezbednost grada Zrenjanina, kao i Rešenja o imenovanju Komisije za sprovođenje referenduma za uvođenje samodoprinosa na teritoriji Mesne zajednice ''Elemir'' Elemir.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/2825/36SednicaSkupstineGrada_3.jpg