TV serija ''Čizmaši'' snimana u našem gradu

Kadrovi igrane serije "Čizmaši"  koja je urađena po delu akademika Dragoslava Mihailovića, snimani su tokom pethodne nedelje na više lokacija u gradu, a danas i u ambijentu Zimske bašte koja je smeštana u Gradskoj bašti. 

Scenario za seriju uradio je Đorđe Milosavljević, dok je režija poverena Dejanu Zečeviću, koji je boraveći zbog snimanja u Zrenjaninu istakao da je zaista veliki uspeh što je produkcija dobila prava za  "Čizmaše".

 

 

- Mislilo se da Mihailović nije raspoložen da svoje delo ekranizuje, ali kako sam čuo, bio je zadovoljan Milosavljevićevom dramatizacijom, pojasnio  je Zečević.

On je dodao da je snimanje počelo u aprilu i da je planirano ukupno 12 epizoda.  Za rad u Zrenjaninu, prevenstveno se odlučio zbog izgleda zgrade zatvora:

-Snimali smo u zatvorskom krugu i u dvorištu, a kako smo već stigli u Zrenjanin, istražili smo grad kako bismo pronašli još interesantnih lokacija . Za Svetosavsku ulicu smo se odlučili zbog puta, a snimaćemo nekoliko scena i ispred Gradske kuće. Snimanje protiče bez problema, i sada se već nalazimo u poslednjoj fazi.

 

 

"Čizmaši" su snažna lirska priča o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku. On je oličenje ljudske dobrote koja biva sputana i narušena, a kao star i oronuo, u bolnici detaljno govori o svom životu, od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice.

Glumačku ekipu serije predvodi Aleksandar Berček uz koga igraju i Dragan Bjelogrlić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Dara Džokić, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi.  

 

 

U pauzama snimanja u Zrenjaninu glumica Sloboda Mićalović rekla je da u seriji timači lik udovice u tridesetim godinam: 

-Nakon strašne tragedije koja je zadesila, ona sreće deset godina mlađeg poručnika koga igra fantastični mladi glumac Miodrag Dragičević. Među njima se dešava fatalna ljubav, a kroz događaje tokom serije videćemo da li će ona opstati uprkos razlici u godinama i osudi okoline. 

Sloboda je otkrila da trenutno radi sa Emirom Kusturicom i Monikom Beluči ističući da je ovaj film za nju nesvakidašnje iskustvo:

 

 

-Ne smem mnogo da otkrivam, osim da je ovo potpuno neočekivana uloga za mene. Igram devojku koja se zaljubljuje u mlekara, dok ista osećanja gaji i lik koji u filmu tumači Monika Beluči, te radnja ove ljubavne priče prati događaje zbog kojih se prepliću životi ovo troje ljudi - objasnila je Mićalović.

Članovi ekipe serije veruju da će serija kao ambiciozan projekat poveren Radio televiziji Srbije i produkcijskoj kući "Eye to Eye", najpoznatijoj po igranom filmu "Hadersfild"  postaviti nove standarde, s obzirom na to da na svojevrstan način sjedinjuje visoku literaturu sa savremenim produkcionim i vizuelnim dostignucima.

 

 

Tačan datum kada će publika moći da pogleda "Čizmaše"  još uvek nije poznat, ali po rečima reditelja Zečevića moguće je da to bude već tokom jeseni.