Novo sportsko i sajamsko ruho zrenjaninskog ''Medisona''

U najstarijoj namenskoj sportskoj hali u Srbiji, zrenjaninskom “Medisonu”, danas je obeležen završetak prve faze rekonstrukcije tog objekta, projekat finansiran je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija i nazvan “Hall of Banat Fairs”. Sredstva u ukupnom iznosu od 447.966 evra obezbeđena su od strane Evropke unije (387.071 EUR), Grada Zrenjanina - nosioca projekta i partnera, Privredne komora industrije i poljoprivrede u Temišvaru.
 
 
U okviru rekonstrukcije u potpunosti je obnovljen i proširen parket, s adaptacijom u tri sportska terena i mogućnosti da halu istovremeno koristi i do pet sportskih ekipa i klubova, modernizovan je i adaptiran sanitarni čvor, uz ostvarivanje potpune pristupačnosti za sve osobe, i rekonstruisane su elektroinstalacije. Objekat će u narednom periodu biti opremljen odgovarajućim mobilijarom za održavanje sajmova i teleskopskim tribinama, za organizovanje sportskih događaja.
 
 
- Drago mi je što smo došli do kraja ovog projekta i zahvaljujem se timu koji ga je realizovao. Ovo sada nije samo sportski objekat, već multifunkcionalna sala u kojoj će se održavati tradicionalni sajam “INOKOP”, i gde će biti mogućnosti za više rada jer imamo mnogo više korisnog prostora - rekao je u današnjem obraćanju brojnim predstavnicima medija gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
On je najavio i da će Grad Zrenjanin, u saradnji sa Javnom ustanovom “Sportski objekti”, nastaviti da renovira halu.
- Prvo što će biti urađeno u nastavku rekonstrukcije je obnova enterijera objekta, a želimo da napravimo i nekoliko aneksa oko samog “Medisona”, da obezbedimo i “toplu vezu” sa novom halom i kada sve to uradimo ovo će zaista biti jedan sjajan sportski i sajamski objekat na koji će biti ponosni svi Zrenjaninci - istakao je Janjić.
 
Gradonačelnik je predstavio danas i tipski sajamski štand, čija je nabavka takođe realizovana u okviru projekta, i kakvih će biti ukupno 36, za potrebe održavanja sajmova i priredbi u hali “Medison”. 
 
 
Trenažni proces u hali do sada je sprovodilo 11 klubova, sa oko 270 sportista, uz još oko 70 rekreativaca, a po rečima direktora Javne ustanove “Sportski objekti” Bojana Mijatova, uz adekvatnu organizaciju, taj će broj biti značajno veći. Stekle su se mogućnosti, kako je objasnio, i za uvođenje nekih novih sportova, poput badmingtona i tenisa.
- Dobili smo veliku površinu pod parketom od 2630 kvadratnih metara, veoma lepo opremljenu, što povećava kapacitete trenažnog procesa. Nastavićemo s opremanjem hale kako bi imali u njoj i takmičarske mogućnosti. U pozicioniranju hale ostao je centralni teren, za takmičenja u rukometu i futsalu, imamo dva funkcionalna košarkaška terena, tri odbojkaška - objasnio je Mijatov i zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu i obezbedili uslove da ustanova “Sportski objekti” može da prihvati veći kapacitet sportista koji će koristiti halu. Naručena je i mašina koja će adekvatno održavati veliku površinu parketa.
 
 
Pored brojnih zrenjaninskih sportista i sportskih radnika, današnjoj svečanosti  prisustvovao je i Zoran Stojačić, nekadašnji košarkaš, sada arhitekt i jedan od inicijatora projekta izgradnje “Kristalne dvorane” i rekonstrukcije “Medisona”. On je podsetio na ideju koja je potekla od strane tadašnjeg Saveta za strateški razvoj grada, kada je, između više predloga, odlučeno da se “Medison” rekonstruiše upravo u ovakvoj formi.
- Pretvaranjem hale u takozvani “100 odsto parket” zaokružuje se celovita zamisao koja je koncipirana još 2006-2007. godine, kada je odlučeno da se gradi nova hala, na prostoru nekadašnjeg drugog pomoćnog terena Gradskog stadiona. Tada je zamišljeno i da stara i nova hala predstavljaju zajedničku urbanističko-arhitektonsku celinu, a posebno u funkcionalnom smislu, gde se omogućava većem broju ekipa da u istom terminu treniraju. Mislim da Zrenjanin ovim što je dobio prevazilazi okvire vojvođanskog, čak i srbijanskog sporta, u smislu potencijala i kapaciteta za rad i takmičenja - kazao je Stojačić.
 
Radove na rekonstrukciji hale “Medison” izvela su zrenjaninska preduzeća - projekat je uradio “SM-Inženjering”, a neposredne radove preduzeće “MV Invest”.
 
 
Hala sportova “Medison” izgrađena je 1962. godine i najstariji je namenski sportski objekat izgrađen na teritoriji Srbije. Tokom tog perioda, dužeg od pola veka, u njoj je organizovan čitav niz velikih sportskih događaja, često međunarodnog karaktera, koncerata na kojima su nastupali i eminentni strani izvođači, priredbi sajamskog karaktera i drugih manifestacija, a potreba za temeljnom rekonstrukcijom ukazala se kako zbog dotrajalosti objekta, tako i zbog prilagođavanja drugačijim sadržajima i nameni u predstojećem periodu.