Održana 8. sednica Gradskog veća

Dnevni red današnje sednice Gradskog veća činilo je 13 tačaka, a članovi Veća na samom početku usvojili su Predlog Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina  - parcela broj 1733/3. 

Izvestilac Violeta Kučanda Bogasenieva kazala je da se Gradu Zrenjaninu obratio zainteresovani investitor za otuđenje gradske parcele i da je posle sprovedenog postupka utvrđeno da postoje zakonski osnovi, te se zbog toga pristupa donošenju ove odluke.

 

 

Utvrđivani su i Predlozi Odluka o stavljanju van snage Odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina br. 06-66-8/16-I od 10.06.2016. godine i br. 06-66-9/16-I od 10.06.2016. godine, a kako je izvestila Violeta Kučanda Bogasenieva, to je učinjeno jer nisu stvoreni zakonski uslovi za zaključivanje ugovora.

Usvojen je zatim Predlog Rešenja o olakšicama u plaćanju zakupnine za 2017. Godinu. Izvestilac Radiša Dupljanović rekao je reč o odluci o umanjenju zakupnine za zakupce koji plaćaju zakupnine lokala u vlasništvu grada.

- To se odnosi na redovne zakupce koji u proteklih šest meseci redovno plaćaju zakup do 15. u mesecu. To je ujedno i stimulans za plaćanje zakupnine - rekao je Dupljanović.

 

 

Članovi veća usvojili su Predlog Rešenja o prenosu sredstava u tekuću budžetsku rezervu kao i Predlog Rešenja o rasporedu sredstava tekuće budžetske rezerve za potrebe angažovanja mornara sa propisanom brodarskom knjižicom i ovlašćenjem.

- Reč je o Taraškoj skeli, izdvajamo određena sredstva za funkcionisanje te skele i mornara koji je po nalazu inspektora obavezan. Sredstva će za tu namenu biti raspoređena Mesnoj zajednici “Taraš”, u iznosu od 1,3 miliona dinara - rekao je izvestilac po ovim tačkama David Dimkić.

 

 

Još jedna od tačaka dnevnog reda bila je i Predlog Rešenja o rasporedu sredstava tekuće budžetske rezerve na ime troškova eksproprijacije zemljišta za obilazni put oko Zrenjanina, a usvojen je i Predlog Rešenja o rasporedu sredstava tekuće budžetske rezerve Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina na ime ostalih tekućih dotacija i transfera.

Danas su usvojeni i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Savremenu galeriju Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin na ime troškova sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u Paviljonu u Ečki, kao i Predlog Zaključka o usvajanju Osnova Plana rada Crvenog krsta Zrenjanin za 2017. godinu, o kojoj je izvestila Olivera Lisica.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić izjavio je nakon sednice da je smanjenje zakupa redovnim platišama koji su zakupci lokala u vlasništvu grada možda jedna od najznačajnihih tačaka.

- Hoćemo da stimulišemo sve one koji su korektni i koji redovno ispunjavaju svoje obaveze, a ima ih dosta. Napravili smo pravila kako i na koji način, a ko je uredan platiša dobiće umanjenje za deset odsto. Takođe,važno je napomenuti i da  regulišemo papirologiju, procedure i finansije oko skele u Tarašu i ona će nesmetano raditi i ove godine - rekao je gradonačelnik Janjić.