Santovac na tematskoj sednici Skupštine AP Vojvodine

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac prisustvovao je juče u Novom Sadu tematskoj sednici Skupštine AP Vojvodine, na kojoj je predstavljena regija Nordland iz Kraljevine Norveške. Santovac je sednici prisustvovao kao predstavnik grada Zrenjanina koji ostvaruje saradnju s tom regijom, zahvaljujući dugogodišnjim prijateljskim vezama i saradnji Melenaca i komune Fauske, a u radu sednice učestvovao je i predsednik Saveta MZ Melenci Veselin Frajić. 
 
 
Sednici, kojom je predsedavao Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine, prisustvovala je i delegacija Nordlanda na čelu sa predsednicom Skupštine tog regiona Sonjom Stin, ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji NJ.E. Arne Sanes Bjernstad, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, članovi Pokrajinske vlade Miroslav Štatkić, Ognjen Bjelić i Ivan Đoković, kao i predstavnici lokalnih samouprava koje imaju uspostavljenu saradnju sa samoupravama u regiji Nordland - uz Zrenjanin to su i Kikinda, Prokuplje i Gornji Milanovac.
 
Na početku sednice, uglednim gostima, poslanicama i poslanicima, obratio se predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Predsednik je tom prilikom predstavio ličnu kartu pokrajine Vojvodine i ukazao na značaj dobrih odnosa i dobre saradnje koja postoji između dve regije.
 
Predsednica Skupštine regiona Nordland Sonja Stin zahvalila se predsedniku Pastoru na gostoprimstvu i izrazila zadovoljstvo uspešnom saradnjom Vojvodine i Nordlanda, posebno onom koju dve regije zajednički ostvaruju u okviru najveće mreže evropskih regiona „AER“ i međuopštinskom saradnjom koja će u narednom periodu biti intenzivnija.
 
 
Sonja Stin je pokrajinskim poslanicama i poslanicima predstavila položaj, nadležnosti, politički sistem, kulturno istorijske činjenice, privredni ambijent i druge karakteristike regije Nordland, ukazujući da dve regije imaju i dosta sličnosti koje predstavljaju dobru osnovu za dalje unapređenje i proširenje saradnje.
 
Nakon uvodnih obraćanja i predstavljanja primera dobre prakse iz dve regije, pokrajinske poslanice i poslanici postavljali su pitanja gostima iz Nordlanda i u konstruktivnom dijalogu sa njima, razmenili mišljenja i iskustva.
 
Podsećamo, saradnja između Melenaca i Fauske uspostavljena je sedamdesetih godina prošlog veka, s korenima koji datiraju iz Drugog svetskog rata. Nacisti su tada više hiljada Jugoslovena, mahom Srba, doveli u koncentracione logore u Norveškoj, zbog izgradnje puta na severu te zemlje, nazvanog "Krvavi put severa". Mnogo interniraca, među kojima su bili i brojni Melenčani, ostavilo je svoje živote na tlu Norveške. Da bi se sačuvala uspomena na te žrtve i uspostavilo trajno prijateljstvo između norveškog i srpskog naroda, 1977. godine uspostavljena je zvanična saradnja između Fauske i Melenaca, koja se, kroz različite vidove, održava u kontinuitetu do danas. 
 
 
Poslednji zvaničan susret delegacija grada Zrenjanina, Melenaca i Fauske upriličen je maja 2015. godine, kada je u dvodnevnoj poseti Melencima i Zrenjaninu boravila osmočlana delegacija norveškog grada Fauske, na čelu s gradonačelnicom Siv Anitom Breke i njenim zamenikom Ronijem Borgeom.
 
Izvor i gornje dve fotografije : Skupština AP Vojvodine http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/