Ministarka Ana Brnabić: Zrenjanin pozitivan primer razvoja IT sektora

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić boravi danas u poseti Zrenjaninu. U nizu aktivnosti koje će imati u našem gradu, ministarka Brnabić učestvovala je u panel diskusiji u Gradskoj kući, na temu “Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u manjim sredinama”. Posetila je potom “Start IT” centar i otvorila konferenciju WEBIZ koja se održava u kongresnoj sali hotela “Vojvodina”. U poseti boravi i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, a pre početka panela razgovarali su sa gradonačelnikom Zrenjanina i njegovim saradnicima. 
 
 
Pozdravljajući ministarku i učesnike panel diskusije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na angažovanje Ane Brnabić u projektima reforme lokalne samouprave od strane organizacije USAID, čiji je bila dugogodišnji saradnik. Rekao je da su te reforme, koje je Zrenjanin započeo među prvima u Srbiji, prethodile razvoju IT sektora i da se ide u pravcu da naš grad postane jedan od centara u toj oblasti u zemlji. Podsetio je i da Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” duže od četiri decenije školuje informatičke kadrove.
“U saradnji s Ministarstvom omladine i sporta, našim Regionalnim centrom za razvoj i kompanijama “Levi 9”, “Vega” i “Konsultir” koje uspešno posluju u našem gradu, realizovali smo dva projekta doedukacije i besplatne obuke za 50 programera. Rezultat toga bilo je stalno zaposlenje tih programera u našem gradu, a sredstva uložena u njihovu obuku već su vraćena u budžet Republike Srbije kroz poreze i doprinose iz njihovih primanja”, kazao je gradonačelnik i dodao da je sa fakultetom potpisan sporazum o kontinuiranom obavljanju stručne prakse u Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama, na izradi programa i aplikacija u rešavanju konkretnih problema.
 
 
“Pripremamo se i za otvaranje specijalizovanog odeljenja u Elektrotehničkoj školi za školovanje IT stručnjaka, takođe u saradnji sa IT kompanijama koje imaju potrebu za stručnjacima. Protokol o saradnji Grad Zrenjanin nedavno je potpisao i sa kompanijom “Majkrosoft”, na osnovu kog očekujemo konkretnu saradnju između ovog informatičkog giganta i naših obrazovnih institucija”, istakao je još gradonačelnik. 
 
 
Grad Zrenjanin formirao je i prvi biznis-inkubator u Vojvodini, osnovan s namerom da podrži osnivanje i razvoj preduzeća koje se bave upravo informacionim tehnologijama. Zrenjanin je već pet godina domaćin konferenciji WEBIZ, profilisanoj kao jedan od najmasovnijih skupova u Srbiji na polju poslovne upotrebe interneta i digitalnog marketinga. Konačno, kao sled svih navedenih aktivnosti, pokrenutih i realizovanih od strane Grada Zrenjanina, otvoren je START-IT centar i osnovan IT klaster.  
 
 
U obraćanju medijima, ministarka državne uprave i lokalne samouprave rekla je da je, zahvaljujući konferenciji WEBIZ, njenim učesnicima i svemu što se čulo o IT sektoru, Zrenjanin danas sigurno u fokusu u Srbiji, kada se govori o toj oblasti.
“Zrenjanin ima Tehnički fakultet koji, više od nekih drugih u Srbiji, shvata važnost rada sa privredom, što je i navelo neke kompanije, poput “Levi 9”, da svoju kancelariju otvore prvo u Zrenjaninu, pa tek onda u Beogradu. To je meni već bio pokazatelj da se u Zrenjaninu dešava nešto posebno u IT sektoru. Veliki podstrek predstavlja i biznis inkubator, pre svega za START-UP kompanije koje i treba da budu okosnice razvoja IT u Srbiji, osnovan je ovde i IKT klaster, a gradonačelnik i lokalna samouprava pomažu i IKT zajednicu. Drago mi je što odnedavno i jedan od START-IT centara postoji i u Zrenjaninu, u čemu je takođe gradonačelnik pružio pomoć. Postoje, dakle, svi preduslovi da od Zrenjanina bude jedan jak centar za razvoj IT industrije i ono što se ovde dešava zaista je pozitivan primer”, kazala je Ana Brnabić i osvrnula se na ono što čini Vlada Srbije, kako bi pospešila razvoj IT sektora.
 
 
 
“Ja ću se posebno truditi da podržim Zrenjanin u ovome, jer treba pokazati drugim lokalnim samoupravama kako se radi zajedno: lokalna samouprava - privreda - civilni sektor, da bi se napravila ovakva sinergija, zahvaljujući kojoj je, u današnjem danu, Zrenjanin IT centar Srbije. Vlada je u budžetu za ovu godinu obezbedila nekih 10 miliona evra za podsticaj IT industriji, s tim što je najveći deo tih sredstava usmeren za infrastrukturu, odnosno gradnju naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu. Milion ipo evra odvojeno je za program prekvalifikacija, to je ono što je kratkoročna mera, što može da napravi razliku u IT industriji i smanji deficit u kratkom roku. U saradnji sa ministarstvima prosvete i telekomunikacija, kao jedinstveni tim Vlade Srbije, radimo u formalnom obrazovanju - uvođenju IT u škole od septembra, povećanju kvote za upis studenata na tehničke fakultete od oktobra i većoj saradnji između fakulteta i privrede”, navela je ministarka Ana Brnabić.  
 
 
U radu Panela u Gradskoj kući učestvovali su i predstavnici IT kompanija koje s uspehom posluju u Zrenjaninu - Jan Dolinaj, ispred kompanije “Levi 9” i Vladan Ostojić, osnivač kompanije “Vega IT Sorsing”, potom dekanka Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" prof. dr Dragica Radosav,  kao i Dragan Vidaković, predsednik Skupštine IKT klastera. Moderator je bio Đorđe Grujić, predstavnik kompanije “Progresiv Medija”, jednog od osnivača IKT klastera.