Obeležen jubilej - 70 godina rada Medicinske škole u Zrenjaninu

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas svečanosti organizovanoj u srednjoj Medicinskoj školi u našem gradu povodom proslave Dana škole i obeležavanja značajnog jubijela, 70. godina rada te ustanove. 

 

 

 

Obraćajući se prisutnima i čestitajući praznik učenicima i zaposlenima, ali i svima koji su bili profesori i učenici, a svoje radno mesto našli u Zrenjaninu ili drugim gradovima i rado se sećaju vremena kada su pohađali ovu školu, zamenik Santovac je rekao da je 70 godina rada zaista dug period o kome bi se mnogo toga moglo ispričati.

- Sigurno da je škola svojim radom uspela da postane jedna od najboljih, a to imam priliku i da čujem u vreme upisa, jer je cilj velikog broja naše dece da upišu baš ovu školu, I ne čudi to što za upisivanje određenih smerova učenici moraju da imaju ne samo odličan prosek, već i rezultate ostvarene na raznim takmičenjima u osnovnoj školi. Dakle, nije lako upisati ovu školu, a to je svakako na ponos svih vas koji ovde radite i koji stvarate dobar ambijent za kvalitetno školovanje - rekao je on.

 

 

 

Santovac je naglasio da učenici i njihovi profesori rade u sjajnom objektu koji omogućava da se prijatno osećaju, što dodatno stvara bolje uslove za školovanje.

- U saradnji sa našom regionalnom bolnicom “dr Đorđe Joanović” postoji i prilika da se usavršavaju i stiču znanja koja će im koristiti u daljem životu, a ta veza koja postoji je nešto što je primer dualnog obrazovanja, posebno kada govorimo o želji da se deca što više vremena usmere na sticanje praktičnih znanja i uvide šta je to što ih čeka. Sigurno je da svi koji su ovde radili uticali na to da, ponoviću, ova škola bude na tako dobrom glasu - ukazao je Santovac.

 

 

 

On je učenicima, profesorima i školi poželeo mnogo uspeha, još mnogo jubileja, ali je otkrio i da se radi na tome da se deci omogući da posle završene srednje škole u Zrenjaninu omogući dodatno obrazovanje.

- Srbija je preuzela određene obaveze u proscesu evropske integracije, po pitanju kadrova, i mi idemo prema tome, da srednjoškolski kadar školujemo i stvorimo visokoobrazovni kadar. Već postoje razgovori sa Visokom medicinskom školom iz Subotice. Zajedničkim radom ćemo omogućiti da naša deca svoja obrazovanja steknu u našem gradu, a to će biti uspeh svih nas, posebno na radost i roditelja i dece koja će u Zrenjaninu moći da nastave školovanje i rade u našem gradu - rekao je još Saša Santovac.

 

 

 

Direktorka škole Sanja Necin kazala je da je Medicinska škola počela sa radom 1947. kada je to bila trogodišnja škola za lekarske pomoćnike, a da je u dugoj tradiciji menjala lokacije, obim i kadrove, obrazovne profile i nastavne programe.

- Obeležile su je godine rada u teškim uslovima, u školi je radilo na stotine nastavnika, doktora, pomoćnog osoblja, a školu je završilo preko 7.000 đaka, mnogi od njih postali su priznati i poznati stručnjaci. I danas stvaramo kadrove za budućnost, sada škola broji 710 učenika i 140 zaposlenih, a uslovi za rad su savremeni. Sa ponosom mogu da kažem da smo jedna od najboljih škola u gradu i okrugu - rekla je direktorka Medicinske škole.

 

 

 

Kako je navela, u školi se trenutno obtazuju sledeći profili: medicinska sestra tehničar, ginekološko - akušerska sestra, farmaceutski i kozmetički tehničar, kao i muško - ženski frizer, a nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku.