Radišić na predstavljanju dva projekta zrenjaninske OŠ ''2. oktobar''

Zrenjaninska osnovna škola „2. oktobar“ dobar je primer učeničke i nastavničke inicijative, čiji rezultat može biti realizacija različitih sadržaja finansiranih sredstvima iz projekata ili konkursa. U školi su juče predstavili  rad školskog radija “Oktobar”, projekat realizovan u okviru NIS-ovog programa “Zajednici zajedno” i ekološke aktivnosti, kao deo programa “Za čistije i zelenije škole Vojvodine”, koji sprovodi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, zajedno s Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Pokretom gorana Vojvodine.
 
 
Događaju su prisustvovali Vladimir Prebiračević, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, kao i predstavnici kompanije NIS, koje je pozdravila v.d. direktorka škole Sanja Gerbeš. Prebiračević je podsetio  da je program “Za čistije i zelenije škole Vojvodine” pokrenut još 2009. godine, da sada ulazi u osmu godinu i da se do sada odlično pokazao.
„Naše ocene su odlične, ne samo ove škole u Zrenjaninu, nego i prethodnih škola koje smo obilazili. Veoma smo zadovoljni kako se ovaj program generalno sprovodi i zato on tako dugo i traje“, napomenuo je on.
 
 
Duško Radišić se osvrnuo na konkurs NIS-a i napomenuo da u maju ove godine počinje realizacija još jednog ciklusa programa „Zajednici zajedno“.
„Prepoznat je projekat naše škole „2. oktobar“ i realizovana je nabavka opreme za ozvučenje i funkcionisanje školskog radija, veoma značajnog za sve đake škole. Dobili su mogućnost i medij za informisanje, ali i za učenje nekog novog zanata. Grad Zrenjanin, nažalost, više nema gradski radio, ali se nadamo da ćemo možda moći u nekom budućem periodu da ga ponovo pokrenemo, možda zahvaljujući i ovim mladim ljudima, učenicima ove škole“, rekao je pomoćnik gradonačelnika. 
 
 
Koordinator projekta školskog radija „Oktobar“, nastavnik geografije Aleksandra Baračkov, kaže da je čitava ideja potekla od potrebe škole za novim razglasom, a da bi se to obezbedilo konkurisalo se u programu kompanije NIS „Zajednici zajedno“.
„Nabavili smo razglas i obučili smo decu da rade školski radio, tako da svakog odmora ne emitujemo samo muziku već i priloge koje deca pripremaju i snimaju. Teme su školske, život u školi i van nje, život u gradu i uglavnom pohvaljujemo našu talentovanu decu, koja su u bilo kojim oblastima pokazala neki rezultat“, objašnjava Aleksandra Baračkov i dodaje da deo radijskog programa čine i informacije o profesionalnoj orijentaciji, što je bitno za učenike osmog razreda, kao i da se pozivaju na gostovanja roditelji određenih profesija ili druge zanimljive ličnosti.
 
 
„Sve to sada dobro funkcioniše, deca to vole i sviđa im se, nije im teško da dolaze i subotom prepodne kada se uglavnom okupljamo, snimamo priloge i montiramo ih. Učenici su sve to naučili, ali su naučili i da razmišljaju o marketingu. Imamo ambicije i da se možda proširimo i čujemo i van naše škole, ukoliko bude moguće“,  kaže nastavnica Baračkov.