Veče Alžira u Zrenjaninu - ukazana čast gradu i gradonačelniku

U Narodnom muzeju i zrenjaninskom pozorištu večeras su, povodom Dana turističkih vodiča, Grad Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira iz Beograda organizovali predstavljanje te zemlje i jednog segmenta njene kulture. Centralni događaj bio je koncert muzičara Rede Sike i prijatelja, kom su prisustvovali i zamenik ambasadora Demokratske Narodne Republike Alžir u Srbiji Mahmed Sahun, predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić i zvaničnici Grada Zrenjanina, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem.
 
 
 
Gradonačelniku Janjiću i Gradu Zrenjaninu ukazana je ovom prilikom posebna čast, jer mu je uručen bernus bele boje, odora koju Alžirci smatraju znakom velikog prijateljstva. Zahvaljujući na tom daru, gradonačelnik je podsetio na istorijsku činjenicu da je nekadašnja Jugoslavija bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira 1962. godine, te da su Alžirci ostali osvedočeni prijatelji, nastavljajući da podržavaju i Srbiju.
 
 
„I u najtežim trenucima po našu zemlju, kada su bombe padale na Beograd, 1999. godine, ambasada Alžira je radila i njeni službenici nisu napuštali Srbiju. Naše narode vezuje dugo prijateljstvo, koje traje i duže od ovih 55 godina od kada je Alžir nezavisna država. Mogu samo da se zahvalim na ovoj velikoj časti koja mi je ukazana i našim prijateljima iz Alžira poželim večeras da se što prijatnije osećaju u našem gradu“, poručio je gradonačelnik Zrenjanina.     
 
 
Predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić rekao je da je Grad Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio da bude domaćin večerašnjeg događaja.
„Smatramo da je obeležavanje 55. godišnjice od sticanja nezavisnosti Alžira dobar povod da, uz 15 godina rada Društva prijatelja Alžira, publika u Zrenjaninu dobije sjajnu priliku da pozdravi jednog od vodećih muzičara iz te zemlje, Redu Siku. Alžir je najveća afrička zemlja, sa preko 40 miliona stanovnika i naš veliki prijatelj, tako da nam je želja da kroz ovu kulturnu otvorimo mogućnost i za neku ekonomsku saradnju“, kazao je Jelić. On je najavio i skoru posetu ambasadora Alžira Zrenjaninu, kada će biti više prilike da se o tome razgovara. 
 
 
Muzičari iz Alžira - Reda Sika, Mohamed Mehdi Ferhat i Mehdi Laifaui - predstavili su večeras zrenjaninskoj publici kolaž muzičke baštine svoje zemlje, svirajući i na nekim tradicionalnim instrumentima. Kroz tradicionalnu i modernu muziku, pesmu i pomalo priče, uz odabrane fotografije Alžira u pozadini, priredili su Zrenjanincima prijatno veče, a publika koja je ispunila najstariju pozorišnu salu u našoj zemlji uzvratila im je srdačnim aplauzima. 
 
 
 
Demokratska Narodna Republika Alžir najveća je zemlja Afrike, arapskog sveta i Magreba, na ogromnoj teritoriji i ove godine slavi 55 godina pobede Alžirske revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji 20. veka, kojom je izvojevala nezavisnost.
 
Jugoslavija je bila prva evropska zemlja, koja je priznala nezavisnost Alžira, i otada se razvija raznorodna saradnja, a na temeljima te saradnje, nastalo je prijateljstvo koje se uspešno razvija. Kao plod višedecenijskih prijateljskih odnosa, 2002. godine, osnovano je Društvo prijatelja Alžira, koje okuplja mnoge, koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate, koji su radili u ovoj zemlji Magreba.