Gradonačelnik na otvaranju sajma posvećenom obnovljivim izvorima energije

U beogradskom “Belekspocentru” juče je otvoren je najveći internacionalni sajam “Renexpo Water & Energy”, praćen konferencijama na teme zaštite životne sredine, voda i inovacije. Ovom sajamskom manifestacijom napravljena je platforma za okupljanje i poslovne susrete predstavnika energetskog i sektora voda iz čitavog regiona.
 
Otvaranju sajma prisustvovali su i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov pomoćnik Dragan Ćapin, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i šef Odseka za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave Jovan Vukanović.
 
 
Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je energetska efikasnost način da se štede resursi, ali je takođe najavio i nove projekte iz ove oblasti, kojima će najpre biti obuhvaćene javne ustanove na teritoriji grada Zrenjanina, sa ciljem uštede energije pre svega na sistemima za grejanje i hlađenje. Janjić je takođe naglasio i mogućnost za korišćenje biomase, kao najznačajnijeg potencijala obnovljivih izvora energije u Srednjem Banatu, s akcentom na potencijal poljoprivredne biomase. 
 
 
Na ovogodišnjem sajmu se predstavlja više od 100 izlagača iz različitih zemalja. Otvarajući “Renekspo”, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je Srbija u povećanje energetske efikasnosti za 54 objekta uložila 10 miliona evra. Takođe, kako je naveo, u našoj zemlji već radi desetak postrojenja na biomasu, a plan je da se tridesetak megavata struje dobije uz pomoć biomase koja nije dovoljno iskorišćena. 
 
“U Srbiji se energija dosta rasipa, a trebalo bi da se efikasno troši, jer smo se obavezali da do 2018. godine uštedimo devet odsto u odnosu na ukupnu potrošnju energije iz 2008. godine”, rekao je Antić.
 
 
Šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da ta banka planira da podrži projekte u oblasti zaštite životne sredine i prečišćavanju voda. 
 
Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Holandija.
“Ovom prilikom predstavljene su 23 holandske firme koje primenjuju najsavremenije tehnologije  u oblasti upravljanja vodama, koje mogu pružiti savete srpskim firmama, i to već čine kroz saradnju”, rekao je ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van del Dol.
 
 
Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter rekao je da ne postoji održivi razvoj bez brige o vodama.
“U Mađarskoj je upravljanje vodama jedan od glavnih prioriteta jer od toga zavisi budućnost ljudi”, rekao je Pinter.
 
Internacionalni sajam “Renexpo Water & Energy” traje do 27. aprila.