Javni radovi za 23 osobe sa invaliditetom

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Mijatović potpisali ugovor o finansiranju Javnog rada za osobe sa invaliditetom, čija je vrednost 2,8 miliona dinara. Potpisivanju su prisustvovale načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin Olivera Lisica i njena zamenica Jelena Dragić.
 
 
 
Obraćajući se licima angažovanim za obavljanje javnog rada i predstavnicima medija, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da Grad Zrenjanin ulaže puno napora kako bi rešio problem nezaposlenosti. To se, kako kaže, čini na različtite načine.
“Privlačenjem investitora kreiraju se uslovi za nova zaposlenja, a naš grad je atraktivan za dolazak novih investitora i očekujem da će tako biti i do kraja ove godine, čime se umanjiti broj nezaposlenih. Podsetiću da sprovodimo raličite projekte, “Prva šansa”, koja omogućava našim najmlađim sugrađanima koji tek završe svoje obrazovanje, da u realnom sektoru sprovedu praksu, nakon čega pronalaze posao. Važno je i da naši sugrađani sa invaliditetom budu obuhvaćeni aktivnim programima zapošljavanja, i već tri godine organizujemo javne radove kako bi omogućili zaposlenje upravo licima sa invaliditetom, a tako će biti i u narednim godinama”, zaključio je Janjić.
 
 
 
Naziv javnog rada je “Ažuriranje baze podataka i redovno i efikasno informsanje o pravima i obavezama korisnika usluga”, a na njemu će biti angažovane 23 osobe sa invaliditetom.
 
Direktorka zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Tatjana Mijatović rekla je da je danas potpisan ugovor o privremenim i povremenim poslovima, kao i da će javni rad trajati četiri meseca, nakon čega sledi ažuriranje baze podataka.
“Najznačajniji segment javnog rada je društveni interes. U Srednjem Banatu Nacionalna služba za zapošljavanje iz Republičkog budžeta ove godine finansira 11 miliona dinara za javne radove u kojima će učestvovati osobe sa invaliditetom, i 5 miliona dinara za ostala nezaposlena lica”, navela je Mijatović.
 
Društveni interes javnog rada, gledano iz ugla šire društvene zajednice, ogleda se u smanjenju broja nezaposlenih u grupi invalidnih lica, njihovoj radnoj aktivaciji i uključivanju tih osoba u redovne životne i radne tokove.
 

Dušan Barbulov je bio angažovan na projektu javnog rada u prethodne dve godine, svoja iskustva ocenjuje pozitivno, i bio je angažovan na poslovima Odseka zaštite životne sredine u Gradskoj upravi grada Zrenjanina. Dosadašnje iskustvo ocenio je i kao mogućnost da primeni stečeno znanje u praksi.