Plavi baloni i šetnja za podršku različitosti (10 fotografija)

U okviru obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, Osnovna i srednja škola “9. Maj”, organizovala je danas šetnju glavnom gradskom ulicom, a potom i puštanje plavih balona sa Trga slobode, u cilju podrške osobama sa autizmom. Pomoćnici gradonačelnika Željka Milošević, Simo Salapura i Duško Radišić, član Gradskog veća za oblast prosvete, kulture i nevladinih organizacija Slaviša Vlačić, zamenica predsednika Skupštine Ljuba Travica i načelnica odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica prisustvovali su događaju u ime Grada Zrenjanina, sa porukom koja podrazumeva jednakost i podršku osobama sa autizmom.
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura ovom prilikom je istakao:
“Drago mi je što smo se danas okupili u velikom broju kako bi obeležili Svetski dan osoba sa autizmom, koji je ustanovljen 2007. godine, Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Grad Zrenjanin pruža punu podršku ovakvim manifestacijama, kao i radu Osnovne i srednje škole “9. maj”, jer imamo isti cilj, da osobe sa autizmom ne budu uskraćene u svom individualnom razvoju, ranoj dijagnostici ili adekvatnoj terapiji. Možemo biti zadovoljni što poštujemo različitosti, kao osnovni preduslov za stvaranje društva jednakih i ravnopravnih.” 
 
 

Poslednjih godina autizam dolazi u sve većem broju sa mnogo širim spektrom u odnosu na prethodni vek, prema statistikama organizacije “Autizam Evropa”, danas jedno od 100 dece ima autizam.
 
 
 
Direktorka Osnovne i srednje škole “9. maj” Snežana Oluški-Vlačić, istakla je značaj organizovanja ovakvih događaja i izrazila zadovoljstvo što se tradicionalnoj šetnji svake godine priključuje sve više učesnika.
“Nezvanična statistika ukazuje da je u Srbiji od 30.000 do 60.000 ljudi sa autizmom, treba ih prepoznati, razumeti i biti deo njihovog sveta. Važno je ukazati da nema mesta predrasudama. Zadovoljstvo je što su današnju šetnju podržali učenici Elektrotehničke škola “Nikola Tesla” kao i Osnovne škole “Jovan Cvijić”, istakla je Oluški-Vlačić.
 
 

Nakon šetnje, nastupio je Gradski dečiji hor Kulturnog centra, a zatim su deca plave balone putili u nebo, u znak podrške osobama sa autizmom, razumevanja njihovih potreba, unapređenja istraživanja uzroka i bolje intervencije poremećaja i autizma.