Saradnja italijanskih privrednika i obrazovnih institucija u Zrenjaninu

Memorandum o saradnji između “Konfindustrije Srbija” - udruženja za unapređenje ekonomsko-socijalnih odnosa između Italije i Srbije, i Grada Zrenjanina, a u vezi sa realizacijom projekta “Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017. godine”, potpisan je danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Memorandum su potpisali Erik Košuta, predsednik “Konfindustrije Srbija” i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
 
 
Tim dokumentom konkretizovana je inicijativa o podršci kompanijama koje su iskazale potrebu za usklađivanjem školskog obrazovnog programa sa realnim potrebama privrede, kroz približavanje i interakciju obrazovnih ustanova, đaka/studenata i samih kompanija. “Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017. godine” ima za cilj da u jednom danu okupi značajan broj malih i srednjih preduzeća koja će, tom prilikom, otvoriti svoja vrata studentima, profesorima, kao i lokalnim zajednicama.
 
 
Uz podršku ministarstava, regionalnih i lokalnih institucija i institucija višeg i visokog obrazovanja, ovim se promoviše preduzetništvo, a učenici i studenti stiču mogućnost neposrednog upoznavanja sa privrednim ambijentom i načinom na koji određena kompanija posluje. Prošlogodišnje - sedmo izdanje “Dana otvorenih vrata italijanske privrede” zabeležilo je u toj zemlji rekordne cifre u pogledu broja kompanija (950) i broja đaka i studenata (40.000) koji su učestvovali na manifestaciji.
 
 
 
Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i Rade Berbakov, predstavnik sektora za bilateralnu ekonomsku saradnju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Irena Brajović, direktorka “Konfindustrije Srbija”, predstavnici beogradske kompanije “Manpower” - partnera na projektu, direktori zrenjaninskih škola, kao i predstavnici svih italijanskih kompanija koje posluju u Zrenjaninu - direktor “Fulgara” Adolfo Karlo Perosi, direktor proizvodnje kompanije “Modital - Pompeja” Ivan Stojanović, direktor “Dafara” Branislav Sigeti i menadžerka pogona “Tehnostruture” Marija Laketić. Prisutni su bili i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević, Duško Radišić i Simo Salapura.
 
 
Predsednik “Konfindustrije Srbija” Erik Košuta rekao je da svake godine hiljade mladih u Italiji imaju mogućnost da vide šta znači rad u nekoj uspešnoj kompaniji, koje posluju po svetskim standardima, i da je to iskustvo prošle godine preneto i na italijanske kompanije koje posluju u Srbiji.
“Mogućnost je to da se mladima, koji još nisu imali priliku da uđu u neku fabriku i vide šta to stvarno znači, približi taj svet posla, čime se stvara polako i svest nekog budućeg radnika, možda naših budućih kolega, koje će dobiti inspiraciju upravo od tih poseta. Bitno je da mi na određenoj teritoriji formiramo mlade da mogu pronaći posao u svom gradu. Italijanske kompanije su značajan investitor u Srbiji i među zemljama sa kojima Srbija ostvaruje najveću robno-novčanu razmenu”, kazao je Košuta.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je značaj prisustva italijanskih kompanija u Srbiji i u gradu Zrenjaninu, uz želju da ih u našoj sredini bude još više.
“Četiri italijanske kompanije u Zrenjaninu zapošljavaju više od 600 radnika, uz tendenciju da se taj broj i poveća. Najbolji primer za to je “Fulgar”, koji je četiri puta proširivao svoje kapacitete u našoj industrijskoj zoni i povećavao broj zaposlenih. Ono što je primećeno u proteklom periodu je da naše obrazovanje ne prati u potpunosti potrebe privrede i tržišta, pa su se tako deca školovala za profile koji nemaju perspektivu, niti nude mogućnost za zaposlenje, ne samo u našem gradu nego i šire. Zahvaljujući Vladi Srbije i inicijativi pokrenutoj od strane Ministarstva prosvete u vezi sa dualnim obrazovanjem, pristupamo u sve većoj meri školovanju za profile koji su potrebni, da se deca već u okviru obrazovanja edukuju i osposobljavaju za rad u kompanijama koje imaju potrebu za takvom radnom snagom i posluju u njihovom okruženju”, rekao je Santovac i dodao da današnje potpisivanje Memoranduma predstavlja prenošenje pozitivnih iskustava iz Italije u vezi sa dualnim obrazovanjem i neposrednim upoznavanjem učenika sa funkcionisanjem i procesom proizvodnje u pojedinim kompanijama.
 
 
Direktorka Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” dr Marija Servo kaže da je, shodno obrazovnim profilima te škole, svaka saradnja sa kompanijama veoma bitna.
“Naši učenici mogu u njima da odrađuju stručnu praksu i po ovom sistemu obrazovanja, ali i po dualnom sistemu obrazovanja koji će se uvesti. Učenici će se na ovaj način upoznati sa radom u tim kompanijama, lakše se kasnije prilagoditi realnom životu i radu i pronaći zaposlenje”, istakla je.
 
U nastavku današnjih aktivnosti, nakon potpisivanja Memoranduma, predstavnici italijanskih kompanija, “Konfindustrije Srbija”, predstavnik sektora za bilateralnu ekonomsku saradnju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i čelnici Grada Zrenjanina posetili su pogone kompanije “Fulgar” u industrijskoj zoni “Severozapad-Elemir” u Zrenjaninu.
 
 
 
“Konfindustrija Srbija” je osnovana u junu 2012. godine i u svom radu oslanja se na iskustvo matične Konfindustrije, koja je osnovana u Italiji 1910. godine kao krovna organizacija italijanske industrije. Danas “Konfindustrija” u Italiji okuplja 149.000 kompanija svih veličina, na bazi dobrovoljnog članstva, sa preko 5,5 miliona zaposlenih. Glavna misija Konfindustrije je zastupanje interesa članica i njihov odnos sa institucijama, kao i podrška internacionalizaciji njihovog poslovanja. U Republici Srbiji trenutno posluje više od 500 italijanskih preduzeća koja zapošljavaju oko 30 hiljada radnika.