Trideset procenata prečišćene vode u sistemu gradskog vodovoda

Nakon šest dana od početka probnog rada postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu, u sistemu gradskog vodovoda je oko 30 procenata prečišćene vode, značajno boljeg kvaliteta od sadašnje, a nastavlja se s testiranjem svih parametara i opreme postrojenja. Taj procenat, ističu nadležni, sukcesivno će se povećavati kako budu odmicali radovi na proveri opreme, sve do postizanja kvaliteta propisanog standardima Republike Srbije. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je rekao da će se ispitivanja nastaviti narednih dana i nedelja, i da će se, u skladu s tim, određena količina prešišćene vode puštati u sistem.
“Voda u zrenjaninskom vodovodu već danas je boljeg kvaliteta, ali to još uvek nisu oni parametri koje očekujemo. Kada od investitora postrojenja za prečišćavanje budemo dobili informaciju da je postignut odgovarajući kvalitet, onda kreću merenja. Po našem ugovoru, 15 dana uzastopno, tri puta dnevno, merimo sve parametre i ako su oni po našim standardima moći ćemo da kažemo da je voda zdrava za piće, naravno uz potvrdu akreditovanih institucija. Očekujemo da se to dogodi u nekih narednih 45 dana”, istakao je Janjić i podsetio da su standardi za kvalitet vode za piće koje propisuje Republika Srbija stroži od onih koji su na snazi u Evropskoj uniji.
 
“Bez obzira na tu činjenicu, kada smo radili javnu nabavku za uslugu prečišćavanja vode, tražili smo zdravu pijaću vodu po našim standardima i to je jedino što nas interesuje”, zaključio je gradonačelnik. 
 
 
Siniša Gajin, zadužen za odnose s javnošću u JKP “Vodovod i kanalizacija”, objašnjava da testiranje opreme samog postojenja podrazumeva prolaz sirove vode iz bunara kroz sve faze prečišćavanja, od predtretmana, ultrafiltracije, jonskih izmenjivača, uz odgovarajuće hemijske analize u svakoj fazi.
“Kada se završi kompletno ispitivanje opreme, kada analize kvaliteta pokažu da je voda u skladu sa standardima koje propisuje Republika Srbija i kada to uradi Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, kada potvrdi te rezultate, tada možemo očekivati da nadležne inspekcije, koje su uvele zabranu zrenjaninske vode za piće, tu zabranu i skinu”, kaže Gajin.