Obeležena 76. godišnjica deportacije Jevreja iz našeg grada

Grad Zrenjanin, u saradnji s Jevrejskom opštinom Zrenjanin, obeležio je danas godišnjicu progona, deportacije Jevreja iz Petrovgrada – Zrenjanina. Na 76. godišnjicu od deportacije, počast našim sugrađanima, žrtvama fašizma, odata je simboličnim puštanjem venaca i cveća sa pešačkog mosta u Begej i čitanjem Kadiša - molitve za mrtve, a nakon toga u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je izložba pod nazivom “Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora”.

 

 

 

Komemoraciji su, i ove godine, prisustvovali predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda, Pančevo i Zrenjanin, preživeli učesnici Holokausta, predstavnici Grada Zrenjanina, konfesija i građani našeg grada koji su želeli da odaju počast jevrejskim žrtvama fašističke okupacije. 

U ime Grada Zrenjanina prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica predsednka Skupštine grada Ljuba Travica.

 

 

- Na ovaj način odajemo poštu našim nevino stradalim sugrađanima koji su žrtva bezumne ideologije, koja je, nažalost poharala ceo svet. Nije to bilo rako davno, bilo je pre 76 godina, a ako se prisetimo događaja u našoj sredini, onda vredi pomenuti da je pre Drugog svetskog rata ovde živelo više od 4.000 Jevreja - kazala je između ostalog Travica. 

 

 

 

Ona je naglasila da je potrebno negovati sećanje na nevino stradale kako se monstruozne ideologije više nikada ne bi ponovile, a kolike su posledice dovoljno govori i podatak da danas u našoj sredini živi svega više od stotinu Jevreja. 

Aleksandar Gaon, zamenik predsednika jevrejskih opština Srbije, rekao je da bi Banat, nažalost, mogao poslužiti kao najgori primer jevrejskog stradanja, jer, kako je ukazao, nigde nije stradao toliki broj jevreja na tako malom prostoru u periodu od 1941- 1945. godine

 

 

Avgusta 1941. godine, oko 1300 Jevreja, uhapšenih prethodnih dana u Petrovgradu i okolini, sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. U prvom transportu šlepovima u smrt su poslati stariji, a u podne, po najvećoj letnjoj žegi, žene i deca. Strašne su patnje oni koji su proterani, koji su bez hrane i vode, u pretrpanim šlepovima po nesnosnoj vrućini preživljavali. U Beogradu su muškarci zatvoreni u "Topovske šupe" i odatle sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva. Žene i deca su bili u logoru smrti "Sajmište", gde su celu zimu moreni hladnoćom i glađu. U periodu od januara do maja 1942. godine, preživeli zatočeni su ugušeni u "dušegupkama", kamionima koji su specijalno za Jevreje dopremljeni iz Berlina.

 

 

 

“Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora”je izložba Gradskog muzeja iz Sombora čija je autorka viši kustos-istoričar Milka Ljuboja, a organizovana u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog muzeja Sombor.