Janjić i Sarvaš: iskreno prijateljstvo i saradnja Zrenjanina i Bekeščabe

“Prijateljstvo i saradnja između gradova Zrenjanina i Bekeščabe traju u kontinuitetu punih pet decenija, a mi ćemo se potruditi, dok smo gradonačelnici, da je na svaki način dalje unapredimo i produbimo”, istakli su juče čelnici Zrenjanina i Bekeščabe, Čedomir Janjić i Peter Sarvaš, tokom konferencije institucionalnih lidera iz tog mađarskog grada, otvorene u ambijentu dvorca “Kaštel” u Ečki. Taj sastanak čelnika dva bratska grada bio je još jedna potvrda iskrenog prijateljstva i saradnje, ozvaničenih još daleke 1966. godine, a obnovljenih dokumentom iz 29. avgusta 2003. godine. 
 
 
Tradicionalna konferencija predstavnika javnog sektora i institucija Bekeščabe, koju gradonačelnik saziva svake godine pred početak jesenje sezone, po prvi put je organizovana u jednom od njihovih bratskih gradova - u Zrenjaninu. Svečano je počela juče, uz prisustvo čelnika dva grada, kao i podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolta Sakalaša, direktora Pedagoškog zavoda Vojvodine Janoša Puškaša i odbornika Skupštine grada Zrenjanina Roberta Nemeta.    
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što su čelnici Bekeščabe odlučili da značajan sastanak održe u našem gradu, prelepom ambijentu ečanskog dvorca.  
“Nastavljamo saradnju koja traje već 50 godina, ali nam je želja i da postavimo neke više standarde u toj saradnji, dok nas dvojica vodimo ove gradove, i siguran sam da ćemo u tome uspeti. Razgovaramo o saradnji u oblasti kulture, ali ono što je najvažnije jeste privreda i sve što iz nje proizilazi. Mnogo od toga očekujemo u narednom periodu i sada imamo priliku da u direktnim razgovorima, između privrednika, vidimo šta je to što nas spaja i šta je to što može biti dobro i korisno za jednu i za drugu stranu”, ocenio je jučerašnji susret gradonačelnik Zrenjanina.  
 
 
Peter Sarvaš kaže da je posetio mnoge gradove i može da razlikuje gde je dočekivan prosečno, a gde sa jasno izraženim prijateljstvom i gostoprimstvom, kao što je to slučaj u Zrenjaninu.
“Tokom poslednjih deset dana ovo je već treća delegacija iz Bekeščabe koja boravi u Zrenjaninu i to je jedan od dokaza da intenzivno sarađujemo u više oblasti. Drago nam je što smo ponovo u gradu s kojim nas prijateljstvo vezuje već pet decenija, u gradu koji se razvija na dobrom, evropskom putu”, kazao je Sarvaš i izneo razloge zašto se odlučio da ovaj insitucionalni sastanak organizuje u Zrenjaninu.
 
 
“Prošle godine, tokom manifestacije “Dani piva”, bio sam gost grada Zrenjanina i gradonačelnika i naišao sam na izuzetno gostoprimstvo, pa je još tada dogovoreno da ovaj naš redovni godišnji sastanak održimo ovde. Povezuju nas ne samo geografska blizina i kultura, već i međusobni odnos naša dva naroda koji je uvek bio u duhu tolerancije i razumevanja”, naglasio je gradonačelnik Bekeščabe.      
 
 
 
Konferencija u Ečki započela je predstavljanjem potencijala Grada Zrenjanina u oblasti privrede, investicija i turizma, koje je gostima iz Mađarske prezentovao gradonačelnik Janjić. Posebno je naglasio mogućnosti investiranja u industrijskoj zoni “Jugoistok”, na zemljištu površine od preko 1.100 hektara, kojom u ovom trenutku ne raspolaže ni jedan grad u Srbiji, kao i mogućnostima i kapacitetima u oblasti kongresnog turizma.