Janjić na ''Nedelji turizma'': Zrenjanin i okolina imaju šta da ponude turistima

U okviru sedmodnevne manifestacije, “Nedelja turizma” u “Kaštelu Ečka”, koja je otvorila vrata za posetioce, juče je održana je promocija turističkih potencijala Grada Zrenjanina, s osvrtom na nedavno završenu manifestaciju “Dani piva”, simpozijum o pivarstvu, a prezentovan je i projekat  “Muzeja piva”.
 
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da “danas verovatno nema boljeg mesta za predstavljanje turističke ponude našeg grada od mesta na kom se upravo nalazimo - ečanskog Kaštela”
“Turizam je, u savremenom smislu, postao privredna grana koja uključuje u sebe mnoge segmente i u njima se Zrenjanin u poslednjem periodu aktivno pronalazi. To nisu samo velike manifestacije, kao što su naši “Dani piva”, to su i kongresni turizam, sportski turizam, lovni i ribolovni turizam, sajmovi, ekskurzije, izleti. To su i gastronomska i etno ponuda, ponuda kulturnih sadržaja, sadržaja u našim selima”, kazao je on i dodao da svaki veliki događaj koji se organizuje u gradu donosi i niz posrednih benefita. 
 
 
“Kada ste domaćini nekog međunarodnog sportskog događaja u “Kristalnoj dvorani” ili kongresa u hotelu “Vojvodina” ili “Kaštelu” koji traju po nekoliko dana, onda možete da očekujete i veći promet u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, propratne događaje, lepe slike iz Zrenjanina koje odlaze u svet i potencijalno dovode nove goste. Zrenjanin i okolina sigurno imaju šta da ponude i turistima koji se u njemu kraće zadržavaju. Pre svega, kroz bogatu graditeljsku baštinu i izgled našeg trga i pešačke zone”, zaključio je gradonačelnik. 
 
Pomenuo je pritom i da Zrenjanin ima najstariju pozorišnu salu u zemlji, najlepšu zgradu suda u zemlji, jedinstven park u Gradskoj kući. 
 
 
“U potpunosti su bile opravdane naše namere da rekonstruišemo Trg slobode i okolne ulice i pretvorimo ih u prostor za održavanje niza dobro posećenih manifestacija. Da ne pominjem naše bogatstvo koje imamo u okolini grada. Region Zrenjanina najgušće je rečno čvorište u Evropi, tu su i Rusanda, Carska bara, ribnjak Ečka, Čenćanska jezera, kupalište Peskara, ribolovni revir “Čepel”. Zrenjaninu pripada i Evropsko selo roda, Taraš, a svako od naših 22 naseljena mesta priča je za sebe, sa svojim brojnim specifičnostima i manifestacijama“, naglasio je gradonačelnik tokom predstavljanja turističkih potencijala grada i okoline.
 
 
 
Janjić je, sa saradnicima, obišao i štandove na na kojima su svoju ponudu predstavili Turistička organizacija grada Zrenjanina, banja “Rusanda”, salaš “Lujza” i drugi izlagači.
 
Na sinoćnjem događaju u “Kaštelu”, promovisana je i najavljena nova privredna manifestacija “Zr-BizNet”, koja će u hali “Medison” biti održana 29. i 30. septembra.
 
“Nedelja turizma” u “Kaštelu” traje do nedelje, 1. oktobra.