''Karavan igre'' u Zrenjaninu i još 14 gradova Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić označila je juče u Nišu početak multidisciplinarnog projekta “Karavan igre”, koji će biti održan u 15 gradova Srbije. Promociji projekta je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. 
 
Brnabićeva, koja je ispred Vlade Srbije promoter projekta, istakla je tom prilikom da je važno stvarati obrazovane i kreativne generacije, a da je “Karavan igre” prilika da se podstaknu i lokalne samouprave i organizacije da ulažu u kulturu, čime se podstiče i turistički potencijal Srbije.
 
 
Nacionalna fondacija za umetničku igru iz Beograda, na čelu sa direktorkom Ajom Jung, pokrenula je projekat sa ciljem da kroz umetničke, edukativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru, kao jednu od najatraktivnijih umetničkih formi i stub kreativnih industrija u svetu. 
 
Prema rečima Jungove, ovaj projekat je zamišljen tako da kroz trodnevni program predstavi umetničku igru kroz različite medije i na taj način je približi svim zainteresovanim posetiocima, a predviđene aktivnosti su pozorišne predstave klasičnog baleta i savremene igre, filmski program i izložba fotografija, edukativne radionice, kratki kursevi za decu i mlade...
 
 
“Karavan igre” će trajati četiri meseca, od septembra do decembra, a u našem gradu će se realizovati poslednjeg vikenda u novembru tekuće godine.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što će, tokom realizacije projekta, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji biti fokusirana na Zrenjanin i umetničku disciplinu koja se prepoznaje kao jedna od najvažnijih, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, do animiranja nove pozorišne publike.
 
 
Manifestacija “Karavan igre”, osim u Zrenjaninu, biće realizovana i u Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Smederevu, Čačku i Kraljevu.