Otvoren 13. Festival meda u našem gradu

Tradicionalni Festival meda, koji se ove godine održava po 13. put, svečano je danas otvoren na glavnom gradskom trgu i trajaće do nedelje, 15. oktobra.

 

 

Sajam organizuju društvа pčelаrа "Milivoj Bugаrski" iz Zrenjаninа i "Akаc" iz Mužlje pod pokroviteljstvom Grаdske uprаve Zrenjаnin, a manifestaciju je otvorenom proglasio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

- Zadovoljstvo mi je da ovakve manifestacije otvaramo u sredinama gde se med i proizvodi, a ove godine imali smo uspešne izlože meda i u Melencima i Lazarevu, nadam se da ćemo za to u svakom naseljenom mestu imati dovoljno razloga, kao i dovoljno kvalitetnog meda - rekao je on.

 

 

Radišić je podsetio da je Grad Zrenjanin za pomoć pčelarima opredelio 3 miliona dinara i najavio da će podsticaja za pčelare biti i naredne godine, a sredstva, 15 miliona dinara, je izdvojio i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.    .

Milenko Milošević, predsednik drušva “Milivoj Bugarski” rekao je da se na ovaj festival svake godine odazivaju pčelari iz svih delova Srbije, a da će pored proizvođača meda, sutra na trgu biti i izlagači opreme za pčelarstvo.

 

 

U ime Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine prisutne je pozdravio Vlačo Radomir koji je rekao da bi vojvođanski pčelari trebalo da organizuju što više ovakvih manifestacija i preduzimaju aktivnosti kojima bi promovisali pčelarstvo i proizvode od meda. 

- Primetna je ekspanzija u pčelarstvu, mnogo mladih ljudi počinje da se time bavi, a meni je drago što je Grad Zrenjanin jedan od malo gradova koji je prepoznao značaj pčelarstva i ove godine obezbedio znatna sredstva za podsticaj i razvoj pčelarstva i pomoć pčelarima.  Nadam se da će i ostale sredine to prepoznati i pomoći pčelarima - rekao je on.   

 

  

Posetioci su do nedelje u prilici da kupe kvalitetan med, proizvode od meda, pčelarsku opremu, a mogu se dobiti i  korisni saveti o primeni meda i njegovoj proizvodnji.