Otvorena izložba Eplovih računara

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić otvorio je danas u Narodnom muzeju Zrenjanin izložbu “Epl kroz vekove” iz Muzeja Epl proizvoda u Beogradu.

- Ovo je prilika da vidimo i kako je to Epl razvijao račuanre, ali i da podsetimo da je to firma koja je proizvela prvi personalni računar davne 1978. godine. Ovde se vidi celokupna istorija, ali i novi uređaji, veoma popularni kod mladih, a to su ajpodi i ajfoni - rekao je Radišić.

 

 

Kako je naveo, ovo je početak saradnje sa zastupnikom Eplovih računara, jer će uskoro početi i edukacija za korišćenje alata za Eplovu tehnologiju i računare.

- Nama u gradu je svakako bitno da mladi ljudi steknu i ova znanja koja su veoma potrebna na tržištu rada i da praktično, iz Zrenjanin mogu da rade za svetske firme po standardima i platama koje bi imali bilo gde u svetu - rekao je Radišić.


 

 

Organizatori izložbe su Macola Apple Srbija, Malac Genijalac Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a na otvaranju su govorili i Miodrag Pop Popović, direktor i vlasnik "Macole" i ove privatne kolekcije i Biljana Manić Stojanov vlasnica “Malca genijalca” u Zrenjaninu.

Ova izložba predstavlja omaž pokojnom Stivu Džobsu, a svi eksponati dolaze iz privatne kolekcija Miodraga Popovića, direktora i vlasnika "Macole" - ovlašćenog Apple Trening Centra, servisa i distributera.

 

 

Na izložbi se mogu videti Apple proizvodi od 1978. godine pa sve do danas, tu su Apple DOS iz 1978. godine, Macintosh plus – naslednik Macintosh 128K koji je prvi imao grafički interfejs, padajuće menije i prvi miš u istoriji personalnioh kompjutera, Macintosh SE/30 iz 1989. godine, prvi laptop u istoriji, kao i mnogi drugi Apple proizvodi sve do savremenih iPhone-a, iPad-a, iPod-a...

Postavka će biti dostupna publici do 10. novembra 2017. godine.