Radionice povodom Evropske nedelje lokalne demokratije i izbor novog predsednika Unije učeničkih parlamenata

Povodom Evropske nedelje lokalne demokratije juče su u Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće održane dve tematske radionice, a potom i izborna sednica Unije učeničkih parlamenata Zrenjanin, na kojoj je izabran novi predsednik tog tela. Skup je organizovan u okviru projekta LADDER, čiji je nosilac Asocijacija lokalnih demokratskih agencija ALDA, finansira ga Evropska unija, a partner na projektu je Stalna konferencija gradova i opština SKGO.
 
 
 
Cilj projekta je poboljšanje aktivnosti lokalnih vlasti u cilju razvoja obrazovanja i podizanja svesti građana zemalja EU i zemalja u susedstvu, a planirano je da se održi u tri grada u Srbiji (Beograd, Sremski Karlovci, Zrenjanin). Jučerašnjem skupu su prisutvovali predstavnici Evropske unije, SKGO, Kancelarije za mlade grada Zrenjanina, lokalnih i republičkih učeničkih parlamenata, a u ime Grada Zrenjanina pozdravio ih je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić
 
 
 
On je izrazio zadovoljstvo što je Grad Zrenjanin uključen u ovaj projekat, i što ima mogućnosti da predstavi primere saradnje sa Kancelarijom za mlade, Savetom za mlade, studentima i na koji način se biraju odbornici Skupštine grada, među kojima je sve više mladih.
“Svi ti primeri će biti iskzani i predstavljeni delegaciji Evropske unije, mladima iz EU, da vide na koji način Grad Zrenjanin sprovodi i realizuje politiku za mlade”, napomenuo je pomoćnik gradonačelnika. 
 
 
 
Koordinator Kancelarije za mlade Ivan Mikalački rekao je da je, u okviru Nedelje lokalne demokratije, Grad Zrenjanin danas domaćin predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i gostima iz Evropske unije, realizatorima projekta koji se bavi participiranjem mladih u lokalnim politikama, odnosno u procesu donošenja odluka.
“Grad Zrenjanin ima mehanizme koji omogućavaju mladim ljudima da učestvuju u takvom procesu, to se, pre svega odnosi na postojanje Saveta za mlade i postojanje Unije učeničkih parlamenata, kao samostalnog tela predstavnika učenika svih srednjih škola, koji u saradnji sa Savetom za mlade i Kancelarijom za mlade, imaju mogućnost da daju svoja mišljenja, predloge iz njihovog domena”, objasnio je Mikalački i dodao da je na današnjem skupu predstavljeno kako to izgleda u praksi, s obzirom da je održana i redovna sednica Unije učeničkih parlamenata na kojoj je izabran novi predsednik.
 
 
 
Na tom mestu našao se učenik četvrtog razreda Poljoprivredne škole Slavomir Kovački, koji se zahvalio na izboru i poručio da mu je cilj, da u saradnji s Kancelarijom za mlade i Gradom Zrenjaninom, uspešno vodi Uniju, aplicira za projekte i nametne se starijem rukovodstvu u gradu da zapazi delovanje učenika zrenjaninskih srednjih škola. 
“Cilj nam je i da ostavimo trag mlađim generacijama, koje će nastaviti s radom u Uniji učeničkih parlamenata, da rade još bolje i napornije”, poručio je Kovački.