Santovac: ponosno da sledimo put naših slavnih predaka

Povodom 99. godišnjice od formiranja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku sinoć je u zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” upriličena svečana akademija i prigodan kulturno-umetnički program, posvećen tim događajima iz poslednjih ratnih dana 1918. godine. 
 
U odsustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, zbog neodložnih obaveza u Vladi Republike Srbije, prigodnu reč na svečanosti izrekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On se osvrnuo na period od pre tačno jednog veka, kada je 1917. godine tok Prvog svetskog rata promenjen u korist saveznika, među kojima je bila i Kraljevina Srbija.
“Stabilizovao se Solunski front, a srpska vojska, srpski junaci, pripremali su se za oslobađanje otadžbine i slamanje Monarhije,  u delovima zemlje severno od Save i Dunava. Naši slavni preci iz Velikog Bečkereka, naši dalekovidi rodoljubi, mislima i delima ispred svog vremena, imali su snage ne samo da pronađu put do slobode, već i da mudro osmisle kuda i kako treba da ide otadžbina nakon rata. Predvodili su ih doktor pravnih nauka Slavko Županski, doktor Andrija Vasić, dr Emil Gavrila, Živko Terzin, a uz njih mnogi narodni predstavnici, simpatizeri i poštovaoci”, rekao je Santovac i dodao da je samo 18 dana po osnivanju Srpskog narodnog odbora u grad ušla i srpska oslobodilačka vojska. 
 
 
“Zahvaljujući Odboru i Srpskoj narodnoj gardi, primopredaja vlasti 17. novembra  protekla je bez žrtava, a primer i organizacija Velikog Bečekereka ostali su upamćeni u istoriji. Po rečima Slavka Županskog, “Srbi u Vojvodini, imali su zadatak da organizuju sve narodne snage za dejstvo u pogodnom trenutku i na pogodnom mestu, a Bečkerečani su tu radnju obavili tačno i časno.“ Poslednjeg oktobarskog, a potom i u novembarskim danima, krunisana je viševekovna borba srpskog naroda na ovim prostorima za oslođenje i ujedinjenje sa maticom Srbijom”, poručio je zamenik gradonačelnika. 
 
Istorijski podaci govore da je stotinu narodnih izaslanika iz srednjeg Banata 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu istaklo želje odbora u Velikom Bečkereku da se Vojvodina prvo pripoji Srbiji i tek tada da se odluči o sudbini zajedničke države južnih Slovena.
 
 
Santovac se osvrnuo i na aktuelni trenutak u Zrenjaninu.
“Devedeset devet godina kasnije, naš grad odaje sve počasti vizionarima naših vekovnih težnji i seća se njihovih istorijskih dela. Želimo da budemo dostojni naših slavnih sugrađana, ostanemo svoji na svome i omogućimo srpskom, ali i svim drugim ovde prisutnim narodima, da zajednički i skladno, kao i do sada, grade kvalitetniju i bogatiju budućnost. 
Predstoje nam velike investicije i značajni infrastrukturni projekti, koje pripremamo u saradnji sa pokrajinskom i republičkom vladom. Želimo da budemo što bolje povezani sa centrima naše zemlje, ali i da sami budemo dobro i poželjno mesto za život, školovanje i investicije. U prevladavanju teškoća i problema možemo ponosno da sledimo put naših predaka, koji nisu znali za nemoguće ili za prepreke u ostvarenju svojih istorijskih težnji i zamisli”, istakao je na kraju obraćanja Saša Santovac.
 
 
Svečanu akademiju uveličao je nastup mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski”. Glumac NP “Toša Jovanović” Milan Kočalović prezentovao je tekst akademika Dragana Nedeljkovića “U slavu Banata”. Program je završen izvođenjem monodrame “Kraljev put”, rađene pod patronatom Kraljevskog doma Karađorđevića. To je prva predstava u istoriji srpskog pozorišta koja se bavi životom kralja Petra Drugog Karađorđevića, poslednjeg jugoslovenskog monarha. Tekst i režiju potpisala je Lilijana Ivanović, a u ulozi mladog kralja nastupio je glumac Vladimir Balašćak.