Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave - Grada Zrenjanina u oblasti upravljanja migracijama

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održan je danas Okrugli sto na temu “Jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave - Grada Zrenjanina u oblasti upravljanja migracijama”. 

Skup, kome je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, organizovali su Grad Zrenjanin i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a uz predstavnike grada i Komesarijata, učestvovali su i članovi Saveta za upravljanje migracijama grada Zrenjanina, povereništva za izbeglice i migracije sa teritorije srednjebanatskog i severnobanatskog okruga, ustanova i institucija koje se bave problemima migracija.

 

 

Pomoćnik Salapura je rekao da je Zrenjanin u protekle dve i po decenije pružio utočište velikom broju migracionih grupa.

- Možemo sa zadovoljstvom pomenuti da smo sproveli dva lokalna akciona plana za unapređenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji i ti ciljevi, iz tih akcionih planova, realizovani su u skladu sa planom, ili čak u većem obimu - rekao je on.

 

 

Ukazao je da je tome prethodilo strateško planiranje, dobra međusektorska saradnja i osnivanje Saveta za migracije na nivou naše lokalne samouprave.

- Naravno, imali smo značajnu finansijsku podršku republičkih organa i od strane brojnih donarora i lokalne samouprave. Sada je na redu treći akcioni plan, a ova današnja tribina ide u istom cilju, poboljšanje položaja izbeglica i interno raseljenih lica i povratnika i zahvaljujem se predstavnicima Komesarijatu za izbeglice i nadam se da će zaključci sa ovog skupa dovesti do boljih i primenjivijih rešenja kada je ova problematika u pitanju - rekao je on. 

 

 

Pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov rekao je da su ovakvi skupovi organizovani kao način da deo budžetskih sredstava kojim raspolaže Komesarijat bude namenjen i za edukaciju lokalnih činilaca.

- Komesarijat za izbeglice postoji od 1992. godine i tada smo imali opštinske štabove za prihvat izbeglica, naša ekonomska situacija i situacija u društvu doveli su do toga da je naša izbeglička kriza najduža u Evropi ikada. Ovakvi skupovi su način da lokalne samouprave koje to žele prošire znanja, da se edukuju i da ostvare internu saradnju, a imam utisak da je to dobro i danas smo na jednom takvom događaju - kazao je Gerginov.