Ministarka Đukić Dejanović o merama populacione politike Vlade Srbije

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za oblast demografije i populacione politike prof dr Slavica Đukić Dejanović boravila je danas u Zrenjaninu. Na početku posete ministarka Đukić Dejanović razgovarala je s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i zamenica Pokrajinskog sekretara za finansije Željka Milošević, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Dragan Ćapin, Simo Salapura i Duško Radišić.
 
 
Nakon razgovora s gradonačelnikom, ministarka je učestvovala na tribini na temu populacione politike i tom prilikom predstavila mere podrške ministarstva u toj oblasti. 
 
Pozdravljajući prisutne na početku skupa u Baroknoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Janjić kazao je da Zrenjanin u oblasti demografije deli sudbinu mnogih gradova i opština u našoj zemlji, ali da ono što se čini na tom planu uliva nadu i budi optimizam da će u narednom periodu situacija biti značajno bolja. On se osvrnuo na mere i aktivnosti koje preduzima Grad Zrenjanin, a mogu se svrstati u mere populacione politike, i naveo da je za tu namenu tokom ove godine izdvojeno iz budžeta više od 120 miliona dinara.
“Za vantelesnu oplodnju opredelili smo 2 miliona dinara, s tim što se ta suma, po potrebi, može i korigovati naviše. Zrenjanin je prvi u regionu pomerio starosnu granicu za žene od 45 godina, čime se izjednačio s evropskim kriterijumima. Ovo pravo priznato je i parovima koji žele i drugo dete. Kao pomoć porodiljama za prvo i svako naredno rođeno dete opredelili smo ove godine 51 milion dinara. Osim novčanog iznosa, porodiljama pripadaju i poklon paketi naše apoteke, a za prvih 60 beba rođenih ove godine obezbedili smo i prigodna auto-sedišta, u saradnji s gradskim Savetom za bezbednost saobraćaja”, istakao je gradonačelnik i dodao da lokalna samouprava finansira i produženi boravak dece u školama, nabavku užine, udžbenika i đačkih torbi za prvake. 
 
 
“Dvadeset miliona dinara smo opredelili za naknadu troškova putovanja učenika osnovnih i srednjih škola, a 5 miliona za stipendiranje učenika i studenata. Ponosimo se i činjenicom da u Zrenjaninu ne postoje “liste čekanja” za upis u Predškolsku ustanovu, i da svi naši mališani lako ostvaruju to pravo”, rekao je.  
 
Ministarka Slavica Đukić Dejanović pohvalila je napore koje Zrenjanin čini na polju populacione politike, s posebnim akcentom na odluku o pomeranju starosne granice za vantelesnu oplodnju, koja na nivou Srbije iznosi 42 godine. Istakla je i da je zadovoljstvo čuti da Zrenjanin nema liste čekanja za upis dece u vrtiće. 
“Razgovarala sam s gradonačelnikom Janjićem i njegvoim saradnicima o demografsko - populacionim parametrima i merama koje se planiraju u perpektivi i posebno sa osvrtom na situaciju u Zrenjaninu, tim pre što po nekim parametrima Zrenjanin spada u vrlo solidne sredine, a po nekima je u proseku Srbije, što znači da ima loše demografske indikatore.”
 
 
Ona je iznela podatak da se u Zrenjaninu se na hiljadu stanovnika rodi tek osam beba, a umre preko 14 osoba za isti period, što su lošiji parametri i u odnosu na vojvođanski prosek.
“To znači da imamo problem koji je veliki i koji traje godinama, a to takođe znači da bez obzira na sve mere koje primenjuje jedinica lokalne samouprave Zrenjanin situacija nije dobra, a bila bi neuporedivo lošija da nije tih mera.Raduje nas i finansijska stimulacija onima koji su spremni da pronatalitetno rade, posebno stvaranjem ambijenta, a ambijent podrazumeva i dobru privrednu atmosferu u ovom gradu. Zrenjanin postaje sve atraktivniji za investiranje, kao sedmi grad po veličini u Srbiji i uz  mudro rukovođenje gradom za očekivati je da u narednom periodu bude sve više zaposlenih, pre svega mladih ljudi”, rekla je Đukić Dejanović i pomenula da je bilo reči o još jednom problemu.
 
“Razgovarali smo i o jednom problemu koji nije baš mali, a to je da je u Zrenjaninu broj maloletničkih porođaja relativno veliki, samo u prošloj godini 21 takva osoba se porodila, a imala je starosnu dob ispod 18 godina. To znači da naša znanja o reproduktivnom zdravlju, kao u celoj Srbiji i Vojvodini, treba da budu na nešto višem nivou, jer je tabu tema razgovor na temu seksualnog obrazovanja u porodici, nema ga ni u školskim programima dovoljno, i tu se moramo drugačije organizovati. Ono što je sigurno jako važno jeste da nacionalni i lokalni nivo, znači Grad Zrenjanin i Republika Srbija, u sadejstvu mogu dati bolju demografsku budućnost Zrenjaninu i učinićemo sve da podrška ženi koja treba da se odluči da rađa bude zastupljenija”
 
 
 
Govoreći o novim zakonima ona je kazala da će količina novca koja se daje novorođenoj deci biti veća, a kada se na to doda novac koji obezbeđuje Grad Zrenjanin, finansijski momenat nije tako loš.
“On nije jedini važan za populacionu politiku, jer i razvijene zemlje imaju demografske probleme, što znači da pronatalitetne mere imaju i finansijski, ali i momenat vezan za obrazovanje i podršku materinstvu i niz servisnih aktivnosti koji bi trebalo da olakšaju roditeljsku funkciju”, zaključila je ministarka Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za oblast demografije i populacione politike prof dr Slavica Đukić Dejanović na današnjoj izuzetno posećenoj tribini u Zrenjaninu.