Otkrivanje biste, izložbe i svečana akademija u čast Uroša Predića

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića danas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, sekretar mesne zajednice “Orlovat” Jela Tarajić Ostojić i koordinator organizacionog odbora manifestacije “Dani Uroša Predića 2017” Dobrivoj Mihajlov.

 

 

Pomoćnik Radišić je istakao da su u organizacionom odboru i predstavnici ustanova kulture iz našeg grada, u saradnji sa Mesnom zajednicom “Orlovat” i da je zajednička želja bila da se 160. godišnjica rođenja velikog Uroša Predića obeleži na poseban način i veliku posećenost.

Podsetio da je ta manifestacija, u čast veliog slikara rođenog u Orlovatu, počela još juna ove godine Tamiškom plovidbom, a zatim i “Paorskom torbom”, “Žetelačkim danima” i koncertom KUD “ Uroš Predić” održanom u zrenjaninskom Kulturnom centru.

U sklopu programa održane su i fotografska kolonija “Dislokacija” i likovna kolonija i izložba “ OrlovArt 2017”.

- Izložba radova nastalih tokom dosadašnjih kolonija biće predstavljena javnosti sutra, u 19 časova u Kulturnom centru, a reč je o 120 likovnih radova nastalih tokom poslednjih deset godina. Manifestaciju završavamo 7. decembra otkrivanjem biste Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu, zatim ćemo položiti cveće na grob slikara, da zatim će u Kulturnom centru u biti održana svečana akademija dok će u Narodnom muzeju biti otvorena izložba “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? - najavio je Radišić.

 

 

 

Jela Tarajić Ostojić ukazala je da se u Orlovatu poslednjih desetak godina održavaju programi u čast Uroša Predića i da je prva likovna kolonija organizovana 1998. godine. 

- Za to vreme organizovano je devet kolonija u Orlovatu, shodno našim mogućnostima, a sada smo uz podršku Grada to ustalili. Za to vreme imali smo više od pedeset autora, koji su bili smešteni kod domaćina u našem mestu. Kao poklon tih slikara dobili smo preko 120 likovnih dela, koje su naime poklon selu, nešto je ostalo kao legat, nešto za aukciju, a i sami domaćini dobili su slike na poklon. Reč je o četrdesetak slika. To je impozantna kolekcija slika koju ćemo sada izložiti u Kulturnom centru - kazala je ona.

Koordinator Dobrivoj Mihajlov se zahvalio lokalnoj samoupravi koja je, kako je naveo, imala sluha da proprati i pruži podršku i pomoć u organizovanju manifestacije, a posebno se zahvalio meštanima Orlovata koji imaju želju da održavaju tradiciju i podsećanje na lik i delo Uroša Predića.

- Da nije bilo njih i njihove dobre volje teško bi sve išlo - dodao je on.     

 

 

 

Program obeležavanja 160. godina od rođenja:         

 

5. decembar

19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće otvorena izložba radova Likovne kolonije „ORLOVArT“.  

7. decembar 

10:30 časova otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole i polaganje cveća na grob slikara.

17 časova Svečana akademija - Kulturni centar Zrenjanina

19 časova otvaranje izložbe Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? - Narodni muzej 

8. decembar 

12:30 časova svečano predstavljanje rezultata ovogodišnjeg 13. likovnog i literarnog konkursa i otvaranje izložbe radova učenika u holu Muzeja.