Najbolji šahisti Srbije nadmetali se u ečanskom Kaštelu

U dvorcu Kaštel u Ečki završena su polufinalna prvenstva Srbije za muškarce i žene, kao i kvalifikacije za ovogodišnji šampionat u obe konkurencije. Nagrade su podelili Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za sport, omladinu i turizam, i Vukosava Đapić Atanacković, sekretar Sportskog saveza grada. 
 
 
Polufinale je bilo izuzetno jakog sastava, sa 10 muških i 3 ženska velemajstora, uz učešće mnogih sadašnjih i bivših državnih prvaka i reprezentativaca. Ovog puta iskustvo je odnelo prevagu nad mladošću, tako da su višestruki šampioni države, velemajstori Irina Čoluškina i Miroslav Marković, osvojili titule pobednika. Oni su osvojili novčane nagrade i pehare i potvrdili očekivani plasman na finalne turnire Prvenstva Srbije.    
 
 
U muškoj konkurenciji, koja se zvanično zove open-sekcija jer je dozvoljeno da učestvuju i šahistkinje, mnoge dileme rešene su u pretposlednjem, 8. kolu. Pred ovo kolo na vrhu su se bili izdvojili Savić i Marković sa 5,5 poena, a pratila su ih petorica igrača sa po 5 poena: Branko Damljanović, Nikola Nestorović, Vuk Đorđević, Nikola Radovanović i Vladan Rabrenović. Pri deobi prvog mesta između Savića i Markovića, koji su osvojili po 7 poena iz 9 partija, dodatni kriterijumi bili su naklonjeni Markoviću i on je poneo epitet pobednika turnira. 
 
 
Kod dama dosta rano na tabeli se izdvojila Teodora Injac, prema rejtingu prvi favorit ovog turnira. Posle het - trika nad Sandrom Đukić, Anom Benderać i Tijanom Blagojević, usledili su remiji sa Irinom Čoluškinom, Jovanom Erić i Suzanom Maksimović, kao i pobeda nad Radmilom Kovačević. Odavno se nije desilo da „čisto“ prvo mesto na turniru osvoji takmičarka sa 6 poena. Drugo mesto podelilo je čak šest takmičarki, pa su plaman u finale obezbedile, prema dodatnim kriterijumima, Teodora Injac, Jovana Erić i Sandra Đukić, dok će, zavisno od učešća direktnih finalistkinja, svoju šansu sačekati i ostale takmičarke.
 
Izvor: Dnevnik.rs