Balkanski šampionat u drumskom hodanju u Ečki, 14. aprila

Grad Zrenjanin i mesna zajednica Ečka biće u subotu, 14. aprila, s početkom u 14 časova, domaćini još jedne zanimljive atletske i sportske manifestacije - prvenstva Balkana u drumskom hodanju na stazi ulicama Ečke. To takmičenje najavili su danas na konferenciji za novinare u ečanskom “Kaštelu” direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i predstavnica Atletskog kluba “Proleter”, tehničkog organizatora manifestacije, Mirjana Grujić.
 
 
 
Naš nekadašnji istaknuti reprezentativac, sada čelnik nacionalnog atletskog saveza, Slobodan Branković, najavio je učešće takmičara iz sedam do deset zemalja, čiji će tačan broj biti poznat početkom aprila, po isticanju roka za prijavljivanje. Istakao je da je Zrenjanin grad sporta i grad atletike, da je u prošlosti dosta toga organizovano u tom sportu, kao i da se ove godine gradi i moderna atletska staza. 
 
“S ovim takmičenjem, ovim događajem, možemo da kažemo da počinjemo jednu novu stranicu istorije srpske atletike u gradu Zrenjaninu, koja traje duže od sto godina i uopšte organizacija događaja u malom mestu kao što je Ečka, daje drugu dimenziju atletici. Ova staza naći će se, kao sertifikovana, i na sajtu Svetske atletske federacije, i verujem da će u narednih pet godina ovde biti organizovan još neki događaj, a hodanje je, podsećam, olimpijska disciplina”, kazao je Branković i dodao da je naša zemlja jedna od onih koje imaju razvijenu tu disciplinu i takmičare u njoj. 
 
 
Rekao je i da su Turska, Rumunija i Grčka vodeće zemlje u regionu u disciplini hodanja i da će konkurencija biti velika. 
“Takmičenje će biti zanimljivo i publici, jer je uživo utisak sasvim drugačiji nego kada se trka gleda na televiziji. Ove godine, pored Balkanskog šampionata u drumskom hodanju u Ečki, imamo i Balkanski šampionat u planinskom trčanju, na Goču kod Vrnjačke Banje i želimo da atletiku malo “raširimo” i van Beograda, a Zrenjanin nam je uvek u tome bio dobar partner. Nadam se da ćemo dosta toga u budućnosti imati da prikažemo i na modernoj atletskoj stazi, a ovde je, to ne treba posebno da podsećam, ponikla i najbolja atletičarka Srbije svih vremena, Ivana Španović. Zato i mi u atletskom savezu, a i Grad Zrenjanin, imamo posebnu obavezu i zadatak da deci koja bi želela da budu neka nova Ivana omogućimo za to adekvatne uslove”, naglasio je Slobodan Branković
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura rekao je da je u nekoj strategiji, odnosno programu razvoja sporta u Zrenjaninu, definisan i razvoj sportske infrastrukture i omasovljenje onih koji se bave sportom, ali i razvoj sporta na nivou mesnih zajednica, odnosno u ruralnim sredinama. Stoga je predstojeće takmičenje čiji će domaćin biti Ečka, višestruko značajno, ocenio je on. 
“U prethodnom periodu Zrenjanin je uložio značajna sredstva u razvoj sportske infrastrukture i u gradu i u naseljenim mestima. Sada smo u prilici da na novoj, sertifikovanoj stazi, za koju licenca važi pet godina, ovde u Ečki, u saradnji i sa “Kaštelom” organizujemo jedno lepo međunarodno atletsko takmičenje. Zahvalio bih se na podršci Atletskom savezu Srbije, mesnoj zajednici “Ečka” i našem najstarijem gradskom atletskom klubu “Proleter”, koji je i tehnički organizator takmičenja”, poručio je Salapura i objasnio da je dužina sertifikovane staze 1000 metara, da se proteže uz “Kaštel” i delom u glavnoj ečanskoj ulici, te da će se hodati više krugova, u zavisnosti od kategorije učesnika. 
 
 
Mirjana Grujić iz Atletskog kluba “Proleter”, atletski trener i sudija, pojasnila je da će se takmičenje održati u kategorijama mlađih juniora, juniora i seniora, u muškoj i ženskoj konkurenciji. 
“Dužina staze, odnosno jednog kruga je 1000 metara, a u zavisnosti od kategorije, trka će se odvijati na 5, 10 i 20 kilometara. Biće to lepo i za gledanje, jer će u svakom trenutku neko od takmičara prolaziti stazom i zaista je u pitanju jedno vrlo zanimljivo takmičenje”, rekla je Grujićeva.