Obeležen "Dan osoba sa Daunovim sindromom"

Šetnjom učenika i nastavnika Osnovne i srednje škole "9. maj", a zatim programom u kome je učestvovao hor Muzičke škole “Josif Marinković” i puštanjem šarenih balona obeležen je danas u centru grada “Dan osoba sa Daunovim sindromom”.
 
 
 
 
 
Manifestaciji su u ima grada Zrenjanina prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura, a podršku je i ove godine pružila kompanija "Gomeks".
 
Ovaj Dan obeležava se 21. aprila, ali je šetnja održana danas zbog loših vremenskih uslova u prethodnom periodu. 
 
 
 
 
Pomoćnik Salapura je naglasio da se danas obeležava dan osoba za koje se zapravo kaže da su savršeni u svojim nesavršenostima. 
- Veoma je bitno da se ovakve manifestacije održavaju na javnim mestima, jer na taj način promovišemo mogućnosti i potencijale te dece, različitosti, promovišemo solidarnost kao univerzalnu vrednost, ne samo u Evropskoj uniji, već i u našoj državi i našem gradu. Grad Zrenjanin im pruža podršku, dobro sarađuje sa organizacijama za osobe sa smetnjama u razvoju i ustanovama, a posebno dobru saradnju imamo sa Osnovnom i srednjom školom “9. Maj” - rekao je Salapura.
 
 
 
 
 
Direktorka škole Snežana Vukić zahvalila se svima koji su učestvovali u današnjoj šetnji, posebno Gradu i Kompaniji “Gomeks” kao i kolegama iz ostalih škola koji su dali podršku deci sa Daunovim sindromom.
 
 
 
 
 
Nedeljko Golušin iz “Gomeksa” izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija i škola “9. Maj” nisu partneri, već prijatelji, a da se prijateljstvo gradi deceniju unazad, kroz razne vidove saradnje i podrške.
- To prijateljstvo se učvršćuje, raste i jedna od tih mogućnosti upravo je današnji događaj - kazao je on.   
 
 
 
 
 
 
Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine. Datum je odabran na temelju trisomije 21. hromozoma po čemu je Daunov i jedinstven. Reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.