Rektor Tambovskog univerziteta iz Rusije u poseti Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, primio je juče delegaciju Tambovskog državnog univerziteta “G.R. Deržavin“ iz grada Tambova u Rusiji, na čelu sa rektorom prof. dr Vladimirom Jurevičem Stromovim. Prijem i sastanak rezultat su nastavka saradnje gradova Tambov, Zrenjanin, Banja Luka i Laktaši, nakon što su predstavnici tih gradova oktobra 2017. godine razgovarali u Tambovu o mogućnostima saradnje u različitim oblastima. U delegaciji Grada Zrenjanina tada je bio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, a cilj posete bio je direktno povezivanje na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu Republike Srbije i Republike Srpske sa Tambovskom oblasti Ruske Federacije.
 
 
 
Tambov je grad u evropskom delu Rusije, oko 480 kilometara jugoistočno od Moskve. Smešten je u plodnoj ravnici velikih reka Oke i Dona, i u njemu živi 280 hiljada stanovnika, a u celoj Tambovskoj oblasti više od milion. 
 
Pored rektora Stromova, u Zrenjaninu je juče boravila i prof. dr Tatjana Genadevna Osadačaj, stručnjak u oblasti međunarodnih odnosa, a sastanku su prisustvovali i mr Zoran Bašić, specijalni savetnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije, akademik Velibor Stević, potpredsednik Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka i Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport Union univerziteta “Nikola Tesla”. Ispred Grada Zrenjanina prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić.
 
 
 
Po rečima Salapure, akcenat jučerašnjeg sastanka bio je upravo na saradnji u oblasti obrazovanja.
“Naša su strateška nastojanja da u Zrenjaninu imamo veći broj studenata i fakulteta, odnosno novih obrazovnih profila, i u tom cilju želimo da ostvarimo saradnju i sa domaćim i stranim univerzitetima. Jedan od njih mogao bi u narednom periodu biti upravo Tambovski univerzitet”, istakao je on.
 
U prilog takvim namerama ide i dobra saradnja Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i Uhtinskog univerziteta, takođe iz Rusije, kao i činjenica da je u saradnju s Tambovskom oblasti uključena i bratska opština Zrenjanina, Laktaši iz Republike Srpske.
 
Nakon posete Zrenjaninu, delegacija Tambovskog državnog univerziteta otputovala je upravo u Republiku Srpsku, u posetu Bijeljini.