Uručene prve penzionerske kartice u Zrenjaninu

Nove penzionerske kartice, lični dokument koji zamenjuje dosadašnje penzione čekove, dobilo je danas prvih 60 penzionera iz Zrenjanina, a događaj je organizovan u Gradskoj kući. Nikola Stojisavljević prvi je nosilac te kartice u našem gradu, a nju su uručili i čestitali mu pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i direktorka zrenjaninske filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Jasmina Živović Seljin.
 
 
 
Zahvaljujući se našim najstarijim sugrađanima koji su došli danas da lično preuzmu prve penzionerske kartice i doprinesu uspešnom početku ove akcije na državnom nivou, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina rekao je da je lokalna samouprava pripremila nekoliko pogodnosti za korisnike ove kartice, a da će ih u narednom periodu biti još. 
 
“Ono što je iniciralo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja jeste da se, na neki način, racionalizuju administrativne procedure u vezi sa benefitima koje penzioneri ostvaruju kroz dosadašnji penzionerski ček. Sada to više nije ček, nije javni dokument na kom se može videti koliki je iznos penzije i ostali podaci o korisniku penzije, sada je to kartica koju će danas dobiti prvih 60 naših sugrađana, a u narednom periodu i svih 43.000 penzionera na teritoriji Srednjebanatskog okruga, odnosno 1,7 miliona u celoj Republici Srbiji”, rekao je Salapura i naznačio da je Grad Zrenjanin pokrenuo proceduru da penzioneri, uz karticu, dobiju i neke povlastice koje su u nadležnosti pojedinih gradskih javnih preduzeća i ustanova.
 
 
 
“Do sada je dogovoreno da penzioneri mogu da koriste određene termine u Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, na gradskim bazenima, da imaju određene popuste na predstave iz repertoara našeg Narodnog pozorišta i popuste u Gradskoj narodnoj biblioteci, odnosno besplatnu članarinu. Određeni popusti mogu se realizovati i u objektima pojedinih trgovinskih lanaca. To su neki početni benefiti za korišćenje penzionerske kartice, a u narednom periodu ćemo, kroz dogovore sa Fondom PIO, omogućiti još neke popuste”, istakao je pomoćnik gradonačelnika.   
 
Simo Salapura poželeo je svim penzionerima da nove kartice koriste što duže i u što boljem zdravlju.
 
 
 
Direktorka zrenjaninske filijale Republičkog fonda PIO Jasmina Živović Seljin kazala je da će penzioneri sa ovog područja po svoje kartice dolaziti u filijalu Fonda, s obzirom da je neophodno da im kartice budu uručene lično od strane službenika Fonda i da prijem kartice verifikuju svojim potpisom. Za one penzionere koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu u filijalu, biće organizovan dolazak na njihove kućne adrese.
“Pravo na kartice imaju svi korisnici penzija, starosnih, invalidskih, porodičnih, deličmičnih, hranitelji, staratelji takođe, i svi će dobiti besplatnu penzionersku karticu. Kartica je lična i trajna, ne može se prenositi na drugo lice i predstavlja dokaz o penzionerskom statusu, a uz nju je potrebno nositi i ličnu kartu. Dakle, ne može se pozajmljivati i davati ostalim članovima porodice ili drugim licima”, objasnila je direktorka Živović Seljin i dodala da, ukoliko dođe do gubitka kartice, mora se u filijali Fonda podneti zahtev za izdavanje duplikata, za koji se, u tom slučaju, a prema sadašnjim iznosima, plaća naknada u iznosu od 66,oo dinara.