Vučić polaže kamen temeljac za južnokorejsku fabriku ''Eseks'' u Zrenjaninu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće sutra kamen temeljac za proizvodne pogone južnokorejske fabrike “Eseks”, koji će biti izgrađeni u zrenjaninskoj industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka”. Svečanost će početi u 13.30 časova, a prvom koraku ka izgradnji i otvaranju najnovijeg proizvodnog pogona kompanije “Eseks” prisustvovaće predstavnici kompanije, diplomatskog kora, kao i lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti. Prisutnima će se, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti i predsednik “LC Korporation” Kristofer Ku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Kompanija “Eseks” vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Fabrika u Zrenjaninu nalaziće se u industrijskoj zoni “Jugoistok”, zauzimaće 15.000 kvadratnih metara i biće fokusirana na proizvodnju emajliranih bakarnih žica. Ukupna površina gradskog građevinskog zemljišta na kojoj će se nalaziti kompleks fabrike je 7 hektara. Investiciju u Zrenjaninu podržala je Vlada Republike Srbije, a kako je ranije saopšteno, planirana ulaganja iznose 30 miliona evra, uz zapošljavanje između 160 i 200 radnika. 
 
 
Kompanija “Superior Eseks”, sa sedištem u Atlanti (SAD), globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. “Superior Eseks” deo je južnokorejske LS Grupe, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. Proizvodni kapaciteti kompanije “Superior Eseks” obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.
 
Kompanija “Superior Eseks”, sa sedištem u Atlanti (SAD), globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. “Eseks Evropa” evropska je podružnica kompanije “Superior Eseks” i vodeći dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a kompanija koja će poslovati u Zrenjaninu, odnosno u Srbiji, registrovana je kao “Eseks Balkan” d.o.o.
 
“Eseks” svojim klijentima nudi kompletan asortiman proizvoda uključujući okrugle žice, ravne emajlirane ili obložene žice i kablove za prenos električne energije kontinuiranog napona. Kompanija “Eseks Evropa” usmerena je na inovativacije sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije.