Održan 13. Memorijalni turnir ''Darko Nišavić'' i 5. Kup malih šampiona

Sto devedeset takmičara uzrasta od 11 do 15 godina iz šest zemalja, među kojima iz 14 domaćih klubova, učestvovalo protekle subote u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu na 13. Međunarodnom memorijalnom rvačkom turniru „Darko Nišavić“ i 5. Kupu malih šampiona. Posvećen istaknutom sportisti, rvaču „Proletera“ i jugoslovenskom reprezentativcu Darku Nišaviću (1952-2005.), Memorijal je od pre pet godina i Kup malih šampiona, turnir pionira, na kom se okupljaju najmlađi takmičari u ovom, u Srbiji i Zrenjaninu jednom od najtrofejnijih sportova.     
 
 
 
U prisustvu članova porodice Darka Nišavića i predsednika Rvačkog saveza Srbije Željka Trajkovića, takmičenje je progalsio otvorenim zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, poželevši učesnicima prijatan boravak u našem gradu i uspeh na strunjači. Čestitao je Rvačkom savezu Srbije i Rvačkom klubu “Proleter” na novim medaljama, osvojenim pre samo nekoliko dana na evropskom šampionatu u Rusiji.
“Grad Zrenjanin podržava Rvački klub “Proleter” i na više načina pokušava da obezbedi sredstva za funkcionisanje kluba, kao i za poboljšanje uslova rada u našem Domu borilačkih sportova. Cilj nam je, takođe, da zadržimo i rvačke šampione, da ostanu u našem gradu i mlađim kategorijama prenose svoje znanje i iskustvo koje su stekli na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima. Rad sa mladima je i ono što karakteriše naš rvački klub”, kazao je Santovac i izneo očekivanja da će i neki od najmlađih rvača koji su danas nastupili na turniru krenuti stopama svojih slavnih prethodnika i nastaviti uspešan niz osvajanja medalja na budućim nastupima. 
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije, naš sugrađanin Željko Trajković, takođe se osvrnuo na poslednji uspeh naših rvača na evropskom šampionatu. 
“Ponosimo se ovim vrhunskim rezultatima, zahvaljujemo se našoj državi na podršci, ali ako ne napravimo dobru bazu, ako ne dovedemo neke nove male, buduće šampione u hale, ako ne omasovimo naš sport, mi onda nismo cilj ispunili do kraja. Ovaj turnir pokazuje da idemo dobrim putem. Darko Nišavić je naša legenda, učitelj svih nas, veliki rvač i veliki čovek i mi se trudimo da ova tradicija živi. Dovoljan broj učesnika i rad po klubovima govori da sve ove medalje koje smo do sada osvojili imaju svoju svrhu, vratile su decu u sale i rvanje je ponovo masovan sport”, istakao je Trajković i zahvalio se na velikoj podršci i Gradu Zrenjaninu i lokalnoj samoupravi.
 
 
 
“Zrenjanin je grad rvanja i dokazao je to rezultatima. Dve medalje sa evropskog šampionata su iz Zrenjanina – Viktor Nemeš i Mihail Kadžaja su rvači “Proletera”. Ovaj dobro organizovan turnir, podrška grada, prisustvo stranih ekipa, sve to govori da smo na pravom putu”, poručio je predsednik nacionalnog rvačkog saveza.   
 
Rvački turnir u Zrenjaninu okupio je učesnike iz Grčke, Rumunije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke i domaćina, Srbije, koju su predstavljali takmičari iz 14 klubova.