Pet stotina zrenjaninskih učenika na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine

Povodom održavanja 8. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV) u Novom Sadu danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika, Jovan Lekić, sekretar Saveza za školski sport grada Zrenjanina, kao i Milan Radaković, predsednik Saveza za školski sport i direktor Zrenjaninske gimnazije. 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić čestitao je učenicima na plasmanu i svima poželeo uspeh na tom takmičenju. 
- Veoma smo ponosni što će na ovoj olimpijadi učestvovati pet stotina naših takmičara, nadam se da će biti i medalja i da ćete se lepo družiti u Novom Sadu gde će biti 4.500 takmičara, vaših vršnjaka, i to će biti svojevrsni spektakl. Sa mojim saradnicima dogovorio sam da kandidujemo Grad Zrenjanin za domaćina naredne olimpijade koja će biti održana 2020. godine - rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
Jovan Lekić ukazao je da je predstojeća olimpijada najveća do sada, sa vrlo ozbiljnom organizacijom. Naši takmičari, naveo je, nastupaće u crvenim majicama, a na današnjoj konferenciji majice su uručene i gradonačelniku Janjiću, pomoćniku Salapuri i predsedniku Saveza Radakoviću.
 
Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin prvi grad, pored Novog Sada, koji je dva puta bio domaćin školske olimpijade i izrazio očekivanje da će to biti i 2020. godine.
- Želeo bih da čestitam svima koji su se plasirali, grad je obezbedio majice i nadamo se da ćemo doneti lepe rezultate i da ćemo dočekati naše školske olimpijce u Gradskoj bašti - rekao je on.
 
 
 
Uspeh našim takmičarima poželeo je i Milan Radaković, rekavši da su oni ti koji će proneti sportski duh našeg grada.     
 
Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine, najznačajnije i najmasovnije pokrajinsko školsko takmičenje u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga Vojvodine biće održano od 17. do 20. maja u Novom Sadu. 
 
U okviru manifestacije, učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga takmičiće se u atletici, košarci, stonom tenisu, plivanju, rukometu, fudbalu, basketu 3 na 3, streljaštvu, karateu, džudou, sportskoj gimnastici, malim olimpijskim igrama, odbojci i ritmičkoj gimnastici. Svi sportovi u okviru programa 8. SOŠOV-a nalaze se u redovnom sistemu školskog sporta Republike Srbije, a pravo učešća imaju svi učesnici koji su bili pobednici okružnih takmičenja. Tokom trajanja 8. SOŠOV-a biće organizovane i stručne tribine, kvizovi, druženja sa promoterima i zabavni program.
 
 
 
SOŠOV je pokrenuta 1969. godine, a prva Olimpijada održana je 1970. godine u Novom Sadu. Domaćin druge Olimpijade bio je 1974. godine Zrenjanin. Ponovo je naš grad bio domaćin 1986. godine. Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a u organizaciji Saveza za školski sport, 2014. godine, po prvi put nakon 25 godina od realizacije poslednjeg SOŠOV-a, manifestacija je obnovljena i održana u Somboru.