Saradnja Zrenjanina i Arada - doprinos projektu ''Aktivarijum''

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju Kulturnog konzorcijuma „Aktivarijum" u okviru Evroregiona DKMT (“Dunav-Kriš-Moriš-Tisa”) upriličeno je u rumunskom gradu Aradu, 18. maja. Potpisivanjem Memoranduma, predsednik županijskog saveta Arad Justin Đonka, predsednik županijskog saveta Timiš Kalin Dobra, predsednik županije Čongrad Kakaš Bela, predsednik županije Bač Kiškun Rauši Šandor i predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Igor Mirović dali su Regionalnoj saradnji DKMT novi izazov povezivanja evroregiona DKMT u oblasti kulture, sa strategijom uključivanja Novog Sada i Temišvara kao evropskih prestonica kulture 2021. godine. 
 
 
 
Potpisivanju Kulturnog konzorcijuma “Aktivarijum” u Aradu, sa srpske strane takođe su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za oblast lokalnog i društveno-ekonomskog razvoja Duško Radišić i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić. Kako je Arad istovremeno i domaćin privrednog sajma i ekonomskog foruma, nakon potpisivanja “Aktivarijuma”, domaćin je organizovao obilazak sajma koji je za tu priliku okupio najznačajnije ekonomske partnere grada Arada, sa kojima su gosti razmenili kontakte i ideje o mogućoj ekonomskoj saradnji. Domaćini su posebnu pažnju posvetili obilasku paviljona u kome je svoje proizvode izložilo nekoliko kompanija iz kineske pokrajine Hajnan sa kojom Vojvodina već ima uspostavljenu institucionalnu saradnju.
 
 
 
Predsedavajući Skupštine DKMT i predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Igor Mirović je ukazao je da potpisivanjem memoranduma “Aktivarijum”, regionalna saradnja DKMT pokazuje da ima svoje nove projekte, da se razvija i živi. Posebno je podvukao važnost da, kroz povezivanje kulturnih institucija evroregiona DKMT, građani vide njegovu primenu, praktični značaj i perspektivu za razvoj novih talenata koji bi u budućnosti mogli biti deo evropske i svetske kulture.
 
Nakon sednice Skupštine DKMT, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović je ca delegacijom u pratnji domaćina obišao aradsku tvrđavu, mesto zatočeništva i stradanja nekoliko hiljada Srba interniranih sa prostora Srbije i Austrougarske tokom Prvog svetskog rata, a na kraju posete, srpska delegacija je u pratnji domaćina i predsednika aradske MO Saveza Srba u Rumuniji Darka Voštinara, obišla i Spomenik stradalim srpskim internircima u Prvom svetskom ratu koji se nalazi na gradskom groblju Pomenirea. 
 
 
 
 
Doprinos kulturnoj saradnji i povezivanju daće i Grad Zrenjanin, o čemu su razgovarali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenik gradonačelnika Arada Bognar Levente. Arad je grad s kojim Zrenjanin ostvaruje zvaničnu saradnju duže od pola veka, a ona je potvrđena i unapređena potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju 2002. godine. Bognar Levente tada je već bio na funkciji koju obavlja i danas i nizom aktivnosti doprineo da partnerstvo dva grada zaista zaživi. Zrenjanin je od Arada preuzeo model izgradnje i opremanja novih industrijskih zona na obodu grada, razmena programa ustanova kulture takođe je bila često prisutna, a taj trend trebalo bi, po rečima Duška Radišića, od jeseni ponovo da bude nastavljen.