Ozvaničena saradnja Tehničke škole i tri kompanije - dualno obrazovanje i obuka kadrova

U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i njegovih saradnika danas su u Gradskoj kući direktor Tehničke škole i čelnici tri kompanije koje posluju u našem gradu potpisali Memorandum o saradnji, s ciljem uspostavljanja jedne vrste dualnog obrazovanja i obuke stručnih kadrova za potrebe tih kompanija. U pitanju su nemačka kompanija “Drekslmajer”, italijanska “IMS – Internacionalna mehanika Srbija” i zrenjaninski “Šinvoz”. 
 
 
 
Kako je na početku današnjeg skupa istakao gradonačelnik Janjić, ovaj dokument predstavlja nastavak saradnje privrednika s obrazovnim institucijama, započet pre nekoliko godina u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja.
“Svedoci ste koliko napora ulažemo da promovišemo Grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, sad već mogu da kažem da nam to dosta dobro polazi za rukom, imamo sve više investitora, a oni koji su ovde već neko duže vreme proširuju svoje kapacitete i to je dobro. Pre šest godina, 2012. godine, imali smo 12 hiljada nezaposlenih na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu, sada smo negde malo iznad pet hiljada, što je dobar pokazatelj, ali kako čujemo od poslodavaca, sve teže je naći obrazovane, obučene radnike, koji mogu da odgovore njihovim zahtevima. Krenuli smo pre nekoliko godina u saradnju s našim srednjim školama, Visokom tehničkom školom i fakultetom da, zajedno s privrednicima, stvaramo adekvatnu radnu snagu, napravili smo sporazum sa NIS-om, u srednjoj školi se učenici školuju po njihovim zahtevima, na fakultetu je otvorena katedra za inženjerstvo u oblasti istraživanja nafte i gasa, u srednjoj elektrotehničkoj školi smo prošle godine krenuli s odeljenjem za IT, zajedno s kompanijama koje rade u Zrenjaninu, a sada, na moje zadovoljstvo, nadam se i na zadovoljstvo naših investitora, potpisujemo memorandum o saradnji sa Tehničkom školom”, naglasio je Janjić i dodao da se ova saradnja realizuje u skladu s politikom Vlade Srbije i Ministarstva prosvete o dualnom obrazovanju.
 
 
 
Direktor Tehničke škole Đorđe Klać rekao je da se ovim spaja privreda s obrazovanjem i zahvalio Gradu Zrenjaninu i Regionalnoj privrednoj komori, koja je spojila preduzeća sa Tehničkom školom
“Dualno obrazovanje je stari, ali i novi vid obrazovanja, u smislu da je u nekom novom modelu. Nadam se uspešnoj saradnji, na obostrano zadovoljstvo”, poručio je Klać.
 
Pozitivne utiske izneli su i rukovodioci kompanija, potpisnika memoranduma – direktor “Drekslmajera” Mihael Vagner, direktor “Šinvoza” Radomir Miljuš i jedan od suvlasnika kompanije IMS Andrea di Ticio. Direktor najvećeg poslodavca u regionu Vagner izrazio je zadovoljstvo što će njegova kompanija moći da razvija novi model dualnog obrazovanja.
“U budućnosti će 16 učenika sa novog smera dobiti priliku da se kod nas obučava na najsavremenijoj opremi, da im pružimo nova znanja i radujemo se tome. Ovakav sistem obrazovanja dugo postoji u Nemačkoj i drago nam je da je počeo da se sprovodi i u Srbiji”, kazao je Vagner.
 
 
Radomir Miljuš, direktor “Šinvoza”, takođe je izrazio zadovoljstvo zbog načinjenih prvih koraka u implementaciji dualnog obrazovanja u naš sistem.
“Kompanija “Šinvoz” širi proizvodne kapacitete i imamo potrebu za svim proizvodnim profilima, posebno tehničke struke, pa se nadam da će ova saradnja s Tehničkom školom uroditi plodom i da ćemo u narednom periodu obezbediti kadrove koji su nam potrebni u realizaciji proizvodnje”, rekao je on.
 
Potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovali su i direktor Regionalne privredne komore Predrag Stankov, kao i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i Dragan Ćapin.