Predsednik Vučić na potpisivanju Memoranduma s kompanijom ''Linglong Tire'': za Zrenjanin i Banat dolazi potpuno drugačije vreme

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Zrenjaninu svečanom potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kineske kompanije “Šandong Linglong Tajr”, koja u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu namerava da podigne proizvodni kompleks za proizvodnju radijalnih pneumatika, investira gotovo milijardu dolara i zaposli do 1500 radnika. Memorandum su potpisali ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević i predsedavajući i izvršni direktor „Shandong Linglong Tire Co. Ltd.“ Feng Vang. Svečanosti u zrenjaninskoj Gradskoj kući su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang, uz nekoliko vodećih kineskih privrednika u različtim oblastima poslovanja. Prethodno je održan radni sastanak predsednika Srbije sa članovima kineske delegacije. 
 
 
 
 
Potpisom na prvi dokument ozvaničena je namera kineske kompanije da realizuje najveću direktnu stranu investiciju u Republici Srbiji i najveću privrednu investiciju ikada u našem gradu. Potpisivanje ugovora o investiranju očekuje se tokom posete NR Kini predsednika Aleksandra Vučića, od 17. do 20. septembra.
“Tu posetu će svi Zrenjaninci s pažnjom pratiti, danas je potpisan Memorandum o razumevanju i ako za 25 dana, u prisustvu velikog prijatelja Srbije, čoveka koji nam je spasao smederevsku željezaru i sve njihove kooperatnte, predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, bude potpisan ugovor za izgradnju ove fabrike, onda Zrenjanin i ceo srednji Banat mogu da se raduju, deo južnog i severnog Banata, pa i deo južne Bačke. Ovo je ogromna stvar, ne samo za Zrenjanin, ogromna stvar je za celu našu zemlju. Svuda u regionu, i dobrom delu Evrope, saopšteno je da kineski investitor ulaže 950 miliona dolara, više od 800 miliona evra, da će da proizvode 13 miliona guma godišnje i da će to da rade u našem Zrenjaninu”, kazao je Vučić i dodao da za razvoj Zrenjanina to nije sve, jer su u kineskoj delegaciji bili i predstavnici drugih kompanija koje takođe imaju nameru da ovde podižu proizvodne kapacitete.
 
 
 
 
“Ovde je vlasnik kompanije za proizvodnju cinka, koji drži 20 procenata svetske proizvodnje i on je izabrao lokaciju ovde, u Zrenjaninu, pa će i oni ovde graditi pogone i zaposliti još 500 ljudi, i raditi zajednički posao s gospodinom Vangom. Ja se zahvaljujem gospodinu Vangu što je verovao u Srbiju, iako pregovori nisu bili nimalo laki, na tome što je pored velike konkurencije, u kojoj su bili Poljska, Češka i Slovačka, koji su krenuli u pregovore godinu dana pre nas, izabrao našu zemlju i grad Zrenjanin, jer nam je važno, jer hoćemo da vratimo život i nadu u Banat, da on ponovo bude bogata oblast. Ovde je i predstavnik velikog kineskog špeditera, koji prevozi svu robu i radi kompletnu logistiku za “Linglong”, takođe će početi da radi u Srbiji, a sa nama je i predstavnik najveće građevinske kompanije u Kini, mnogi misle i jedan od največih u svetu, koja ostvaruje prihod od 160 milijardi godišnje, četiri puta veći od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije. I oni dolaze u Srbiju, zajedno sa “Linglongom” i sa još najmanje tri kineske kompanije”, najavio je predsednik Vučić nova velika investiciona ulaganja iz prijateljske Kine. 
“Ova investicija u potpunosti menja život u Banatu, u potpunosti menja život u Srbiji. Zrenjaninu čestitam, nakon potpisivanja ugovora u Kini, za Zrenjanin dolazi potpuno drugačije vreme i vaša deca će imati sigurnu i uspešnu budućnost”, poručio je predsednik Srbije danas u Zrenjaninu. 
 
 
 
 
Grad Zrenjanin i njegova industrijska zona “Jugoistok” mogli su da ponude čak 136 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, koliko su bile izražene potrebe kineskog investitora. Investicija će se sprovoditi kroz tri faze, a kao početak realizacije prve faze predviđen je april 2019. godine. Poslednja faza trebalo bi da bude okončana do marta 2025. godine, sa predviđenim ukupnim kapacitetom od 13 miliona jedinica pneumatika na godišnjem nivou i 1500 zaposlenih radnika. Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je povod za današnje okupljanje kao istorijsko, jer se radi o investiciji koja višestruko prevazilazi lokalne, pa i državne okvire.
 
“Ovaj, slobodno mogu reći, istorijski događaj za ovaj grad, još jedna je potvrda da je Srbija dobro mesto za investiranje, da je Vojvodina dobro mesto za investiranje, a naročito sam ponosan što je takvo mesto Zrenjanin. Želim da se zahvalim, pre svega, predsedniku Republike Srbije gospodinu Vučiću, koji je lično pregovarao i vodio duge razgovore, Njegovoj ekselenciji ambasadoru Li Mančangu koji se potrudio da se ovo desi u Zrenjaninu, a uz želju da se već sledeće godine vidimo na postavljanju kamena temeljca u našoj industrijskoj zoni, zahvaljujem vam se svima što ste danas došli u Zrenjanin”, kazao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
 
Prisutnima su se obratili i predsedavajući i izvršni direktor Privrednog društva „Shandong Linglong Tire Co. Ltd.“ Feng Vang, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović
 
Feng Vang je rekao da je predsednik Srbije nekoliko puta s njim razgovarao, a da je prvi sastanak zakazao samo dan posle inauguracije i da se tada već razgovaralo o današnjem projektu.
“Tokom priprema investicije Vučić je tri puta lično prisustvovao našim sastancima, dao nam je korisne sugestije i doneo ključnu odluku za realizaciju ovog projekta”, naglasio je Vang i dodao da je u tome pomogla i izuzetno efikasna srpska vlada.
“To nam je dalo nadu da ćemo ovu investiciju realizovati u Srbiji, iako smo razmatrali mogućnosti o izgradnji fabrike u okolnim zemljama. Konačno smo odabrali Srbiju, jer današnja Srbija nam daje veliku nadu”, poručio je Vang. 
 
Po njegovim rečima, u pitanju je strateška investicija te kompanije, ukupne vrednosti oko 800 miliona evra, sa 1200 radnih mesta već na početku rada fabrike. Planiran je prihod od 600 miliona evra na godišnjem nivou, a proizvodi iz fabrike u Zrenjaninu snabdevaće velike evropske proizvođače automobila.