Predlog Strategije za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja na uvidu javnosti

Predlog Strategije za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Zrenjanina za period od 2018-2022. godine juče se našao na javnoj raspravi, održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. Predlog su predstavili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koordinatorka Radne grupe za izradu Strategije i direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica, članica Radne grupe i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić i Aleksandra Kalezić Vignjević, iz Centra za interaktivnu pedagogiju, koja je istakla da je inicijativa za izradu ovakve strategije potekla iz projekta “Vrtići bez granica 3”.
 
“Prošle godine smo potpisali Memorandum o saradnji sa Gradom Zrenjaninom, s idejom da se poveća obuhvat dece od 3 do 5,5 godina kvalitetnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, i u Beogradu i Zrenjaninu smo istraživali modalitete kako da se prošire ponude i poveća obuhvat. Jedna od ideja našeg projekta je bila da se uradi Strategija, što je Grad Zrenjanin prepoznao, kao i što je prepoznao važnost uključenja dece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, kazala je ona.  
 
 
 
U uvodnoj reči predloga Strategije gradonačelnika Čedomira Janjića, istaknuto je da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje na teritoriji grada organizovano u okviru Predškolske ustanove u gradu Zrenjaninu, pri osnovnim školama u naseljenim mestima grada i u školi "9. maj" u Zrenjaninu. 
“Grad Zrenjanin iz budžeta izdvaja više sredstava u odnosu na prethodni period, tako je u 2016. godini izdvojeno je 20,7 miliona dinara, dok je za ovu, 2018. godinu izdvojeno 57,6 miliona dinara. To jasno ukazuje na nameru i cilj - poboljšanje uslova i kvaliteta usluga Predškolske ustanove, ali ne samo u gradu gde je počela izgradnja vrtića u naselju „Putnikovo“, već i naseljenim mestima, gde takođe postoji potreba za otvaranjem novih vrtića. Kada je reč o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, važno je napomenuti da Grad Zrenjanin, podjednako, vodi računa o svim kategorijama dece i njihovim različitim potrebama i da, za razliku od drugih gradova, ne postoji “lista čekanja” za upis u Predškolsku ustanovu. Takođe, važno nam je da, koliko je to u našoj mogućnosti, izađemo u susret i potrebama roditelja dece predškolskog uzrasta, a jedan od značajnijih projekata u tom smislu jeste i onaj, podržan od Vlade Republike Srbije, odnosno Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku - uvođenje dežurnog vrtića za boravak dece od 14-22 časova”, naveo je gradonačelnik Janjić.
 
 
 
Govoreći o značaju ovakvog dokumenta, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić juče je istakao da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji donosi strategiju ovakvog tipa.
“Želja nam je bila da javnost upoznamo s akcionim planovima koje strategija predviđa, rok će biti deset dana da dobijemo mišljenja sugrađana i institucija i da ova strategija bude usvojena u oktobru, od strane Skupštine grada”, napomenuo je Radišić.
 
Tvorci strategije označili su kao viziju strategije želju da se svoj deci na teritoriji grada Zrenjanina obezbedi zdravo odrastanje, ostvarivanjem prava na kvalitetno vaspitanje i obrazovanje kroz učešće u različitim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se razvijaju u partnerstvu relevantnih ustanova i institucija, uz uvažavanje potreba dece i porodica. Opšti cilj je unapređivanje kvaliteta života dece predškolskog uzrasta i njihovih porodica, razvijanjem kvalitetetnih, raznovrsnih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i većom participacijom roditelja, uz podršku lokalne zajednice.