Majstori ajvara na Trgu slobode - karavan ''Izađi mi na teglu'' po drugi put u Zrenjaninu

U petoj sezoni od pokretanja projekta, a po drugi put u Zrenjaninu, danas je na Trg slobode stigao karavan “Izađi mi na teglu”, takmičenje u spremanju ajvara i manifestacija pokrenuta s ciljem da ukaže i dodatno promoviše taj srpski brend. Karavan je okupio oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika, koji će od 17. avgusta do 13. oktobra ispeći oko 12 tona paprika. U našem gradu okupilo se petnaest ekipa, vrsnih kulinara iz Zrenjanina i okoline, koji će se boriti za mesto u velikom finalu, u Beogradu, na kom će nastupiti pobednici iz svakog od 30 gradova učesnika.
 
 
 
Manifestaciju su podržali Turistička organizacija grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin, a otvarajući je, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da mu je drago što je Zrenjanin ponovo domaćin jedne ovakve manifestacije, koja govori o poštovanju i promociji tog našeg brenda.
“Poštovanje i promovisanje naših, srpskih vrednosti i brendova stvara priliku i za turiste da u što većem broju dođu u Srbiju, kao što smatramo da treba da dođu i u Zrenjanin. Drago mi je što je Zrenjanin među 30 kvalifikacionih gradova u kojima se biraju oni koji su najbolji u pravljenju ajvara”, kazao je Santovac, poželeo svim učesnicima puno uspeha i kao Zrenjaninac izrazio želju da pobednik današnjeg takmičenja u našem gradu bude i pobednik završnog takmičenja u Beogradu.
 
 
 
Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina prezadovoljan je što se ovako nešto, ipak neuobičajeno, dešava u našem gradu i postaje deo bogate turističke ponude koju Zrenjanin tokom cele godine priprema za svoje sugrađane i goste.
“Nadam se da će i ovo postati tradicionalna manifestacija, da će se održavati i u narednim godinama, u gastronomiju i dobre kuvare, naše Zrenjanince, ne sumnjam, biće žiriju danas zaista teško da odabere najbolje. Ovo je samo jedna od manifestacija sa kojih se iz našeg grada šalje lepa slika, Zrenjanin nije samo grad “Dana piva”, on je grad manifestacija, grad festivala, i ovo je upravo jedna od dobro organizovanih manifestacija”, kazao je Ljubotina.  
 
 
 
Pored takmičarskog dela, na Trgu slobode organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce,  vredne nagrade za pobednike, muzički i nastupi folklornog ansambla “Đerđef”. Organizatori naglašavaju da se danas nalaze na jednom od najlepših trgova u zemlji, kao i da je ove godine konkurencija u Zrenjaninu mnogo jača nego prošle. 
“Ovo je peta, jubilarna sezona karavana, a u protekle četiri sezone obišli smo preko sto gradova, sa više od 9.000 učesnika, oko 500 takmičarskih ekipa po sezoni, napravljeno je preko 17 hiljada tegli ajvara, a ono što je za svaku pohvalu je da je samo u protekloj sezoni karavan posetilo i videlo više od 150 hiljada ljudi. Ove godine je taj rekord već premašen”, kazala je Ljiljana Vukotić, koordinatorka projekta, koja je, zajedno s Vukom Rosandićem, osnivačem i pevačem nekada popularne muzičke grupe “Ruž”, bila i voditelj današnjeg programa na centralnom zrenjaninskom trgu. 
 
 
 
Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 13. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za “kralja ajvara” i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u Srbiji u 2018. godini. U skladu s tradicijom pripreme ajvara, koji se najkvalitetnije pravi na čuvenom šporetu “Smederevac”, pobedniku takmičenja u Zrenjaninu, kao i završnog takmičenja u Beogradu, pripašće upravo po jedan model tog šporeta na drva.