Obeležavanje “Dečje nedelje” od 1. do 7. oktobra

Konferencija na kojoj su najavljene aktivnosti koje će biti održane u okviru obeležavanja “Dečje nedelje” održana je danas Multimedijalnoj sali Gradske kuće.
 
Tom prilikom obratili su se pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Jelena Dragić, kao i predstavnici ustanove kulture - direktorka Narodnog muzeja Jelena Gvozdenac Mrtinov i Vladimir Đurić programski direktor u Kulturnom centru Zrenjanin.
 
 
 
Govoreći o značaju obeležavanja manifestacije pomoćnik Salapura rekao da je to ujedno i povod da se ukaže pažnja na položaj dece u porodici, školi, lokalnoj sredini. 
 
- Mi smo već započeli aktivnosti kojim obeležavamo “Dečju nedelju”, na najlepši način, Trkom za srećnije detinjstvo, protekle subote u Aviv parku, koja je naišla na izuzetan odziv, a predstoji nam još zanimljivih programa organizovanih zajedno sa Predškolskom ustanovom, zrenjaninskim školama i ustanovama kulture iz našeg grada koji će dati svoj doprinos u obeležavanju “Dečje nedelje” - kazao je Salapura.
 
 
 
Načelnica Dragić takođe je ukazala da je obeležavanje manifestacije počelo na najlepši način, naime, otvorena je Javnom raspravom o Strategiji unapređenja predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Gradu Zrenjaninu za period 2018- 2020. godine, a zatim i manifestacijom “Noć istraživača” i Trkom za srećnije detinjstvo.
 
- Grad Zrenjanin organizovao je niz aktivnosti: Na više lokaliteta biće organizovani programi, ali i promocija dečjih prava i skretanje pažnje na potrebu unapređenja položaja dece i finansijskoj podršci - rekla je ona napominjući da se ovogodišnja manifestacija održava pod motom “Moje je pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja”. 
 
Navela je da će u sklopu programa biti održana i poseta visokoškolskim ustanovama u našem gradu, kao i Gerontološkom centru. 
 
 
 
Dečja nedelja obeležava se od 1 do 7. oktobra, a Narodni muzej započeo je program još u petak kada je, kako je navela direktorka Jelena Gvozdenac Martinov, održana likovna radionica “Obucimo prošlost” koju je organizovao kustos - arheolog Aleksandar Šalomon.
 
Ove nedelje, istakla je, uz već tradicionalnu posetu stalnoj postavci i tematsku izložbu, u Muzeju će biti organzovane i porodične radionice za najmlađe svakog radnog dana, a po sadržaju prilagođene ovogodišnjoj temi “Dečje nedelje”, likovno - kreativne pod nazivom “Moj najsrećniji dan”. Autor tih, zanimljivih radionica je kustos pedagog Nevena Dujin Grković.
 
Večeras će u Muzeju biti otvorena izložba “Žensko lice sporta”. 
 
Vladimir Đurić je rekao da su deca jedna od primarnih ciljnih grupa kojima se Kulturni centar bavi i podsetio na dugogodišnji projekat “Nova kulturna publika” koji sprovode , jer, naveo je, u toj ustanovi smatraju da deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta moraju u svojim programima imati i posete ustanovama kulture, a sve u cilju stvaranja nove kulturne publike. 
 
Đurić je kazao da će u sklopu obeležavanja “dečje nedelje” biti organizovani koncerti Baletske i Muzičke škole, kao i predstave “Cekom-a”.        
 
 
 
Dečija nedelja se svakog oktobra realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji. Ova nacionalna manifestacija predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, i povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečjih prava. Dečiju nedelju prepoznaju sve relevantne institucije obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, pa se njena uloga iz godine u godinu unapređuje, a izbor najaktuelnijih tema od važnosti za položaj deteta u našem društvu doprinosti tome da se njeni rezultati prepoznaju na nacionalnom nivou.