Predsednik Srbije sutra otvara ''Eseks''

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano će sutra otvoriti proizvodne pogone južnokorejsko-američke kompanije “Eseks Europe” u industrijskoj zoni “Jugoistok - Ečka” u Zrenjaninu. Otvaranju će prisustvovati i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, ambasador Južne Koreje u Srbiji Če Hjongčan, predsednik LS Grupe Kristofer Ku, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici Korejske organizacije za promociju trgovine i investicija KOTRA.
 
Novopostavljenog ambasadora Južne Koreje Hjongčana, pre svečanosti otvaranja pogona “Eseks-a”, primiće u svom kabinetu gradonačelnik Janjić.  
 
Kako je i najavljeno ranije iz kompanije “Eseks”, sve je spremno za početak proizvodnje u fabrici koja je sagrađena za samo osam meseci, nakon što je kamen-temeljac položen 14. marta ove godine. 
 
 
Bilo je to prilikom prve posete predsednika Srbije Zrenjaninu u 2018. godini. Usledila je poseta Aleksandra Vučića i 24. avgusta i potpisivanje ugovora o investiranju s kineskom kompanijom “Šandong Linglong”, a treći zvanični boravak predsednika države u našem gradu u toku samo jedne godine, koji će uslediti u četvrtak, kuriozitet je koji nikada ranije nije zabeležen. To dovoljno  govori ne samo o značaju privrednih investicija koje se realizuju u Zrenjaninu, već, pre svega, o velikim koracima povratka našeg grada na mesto koje mu je nekada pripadalo - među vodeće privredne sredine u zemlji. 
 
“Eseks” Zrenjanin je investicija vredna 30,4 miliona evra, a proizvodnja bakarnih žica za transformatore, motore i generatore realizovaće se na površini od 15 hiljada kvadratnih metara pokrivenog poslovnog prostora. Kompanija “Eseks” evropska je podružnica američkog giganta iz Atlante “Superior Eseks”, a obe su članice južnokorejske “LS Grupe” koja posluje na preko 100 lokacija u 25 država i upošljava više od 3000 radnika. 
 
 
Pre predviđenog roka, uz velike napore putara, završena je i kružna raskrsnica na ulazu u zonu iz pravca Beograda, tako da se do lokacije “Eseksa” najlakše može stići iz tog smera. Otvaranjem te kružne raskrsnice u funkciju se stavlja i deo obilaznice oko Zrenjanina, u dužini od 2,7 kilometara, koja postaje i nova “kapija” industrijske zone “Jugoistok”.