Sto godina slobode, u slavu herojskih predaka - Praznik grada Zrenjanina

Grad Zrenjanin obeležava danas stotu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Praznik grada protiče u evociranju uspomena na oslobodioce i na sudbonosne istorijske događaje od pre jednog veka, a na Trgu slobode održava se manifestacija “Otvoreni dan”, Grada Zrenjanina i Komande za razvoj Banatske brigade garnizona u Zrenjaninu. 
 
 
 
Pre tačno jednog veka, sa balkona Županijske zgrade, današnje Gradske kuće, objavljeno je građanima tadašnjeg Velikog Bečkereka da je završen Prvi svetski rat, da su se na ovim prostorima dogodile krupne, epohalne, dalekosežne promene i da je vlast predata oslobodiocima i srpskim vlastima. Obraćajući se okupljenima na Trgu slobode, sa istog je mesta domaćin današnje svečanosti, gradonačelnik Čedomir Janjić, istakao da je na današnji dan, pre stotinu godina, prestala da postoji Austro-ugarska monarhija, i od tog dana, od tog 17. novembra, i Županijska zgrada i grad više nisu deo njene teritorije. 
 
 
 
- Jasnom voljom i vekovnom željom naroda, Vojvodina je prisajedinjena Matici, Kraljevini Srbiji, o čemu su sanjale generacije i generacije naših predaka. Obavljeno je to časno i vojnički besprekorno, zaštitu su imali ne samo srpski, već i svi drugi narodi koji ovde vekovima zajedno žive, i to je nešto čime se ponosimo, nešto što nam svima služi na čast i nešto što je naša obaveza da sačuvamo, kroz sve istorijske okolnosti u kojima se nalazimo. Sledimo danas put naših slavnih predaka i poštujemo njihova velika dela. Činimo to kroz investicije, kroz nova radna mesta, kroz nove fabrike u našim industrijskim zonama. Ulažemo napore da naš grad i ova sredina budu dobro mesto za život i za rad. Kao što je i pre stotinu godina imao značajnu ulogu u srpskom nacionalnom korpusu, Zrenjanin i danas ima svoje važno mesto u privrednom i svakom drugom razvoju države Srbije. Želimo da to tako i ostane, želimo da sećanje na naše pretke bude najbolja vodilja i najbolji putokaz za budućnost - poručio je sa balkona Gradske kuće gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
 
 
Praznik grada i jubilej sto godina slobode sa balkona je čestitao  i komandant Garnizona Zrenjanin Vojske Srbije, pukovnik Nikola Dejanović, rekavši da je za njega i pripadnike Vojske Srbije velika čast stajati danas na balkonu Gradske kuće, biti zajedno s predstavnicima lokalne samouprave, kao što su 17. novembra 1918. godine stajali pripadnici oslobodilačke srpske vojske sa izabranim narodnim predstavnicima srpskog naroda.
- Danas neće biti otvorene kapije našeg garnizona, danas su otvorene kapije grada Zrenjanina za sve građane , za sve naše pripadnike garnizona, jer mi smo već sto godina jedno, grad je vojska i vojska je grad. Dobro došli na ovu veliku i značajnu svečanost. Nema veće časti i ponosa za nas prpadnike vojske već služiti svojoj otadžbini - rekao je on.  
 
 
 
Sa balkona Gradske kuće glumci zrenjaninskog pozorišta dočarali su obraćanja od pre jednog veka, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dr Slavka Županskog i komandanta Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznatog kao “Gvozdeni puk” pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira”. Govor komandanta jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek interpretirao je Prvoslav Zakovski, podsetivši sve okupljene na čuvene reči pukovnika Ristića:
- Sad ste, braćo i sestre Bečkerečani i svi prisutni iz celog Banata, pod zaštitom vaše braće - vojske Kralja Petra Prvog. Pod istom zaštitom biće i sve druge narodnosti, koje stotinama godina žive sa vama zajedno, na negdašnjoj oblasti Despota Đurđa Brankovića. Rad građana županije i Velikog Bečkereka, bez razlike narodnosti i vere, koji nije u zloj nameri i smišljeno pripremljen protiv vojske i postojećeg stanja, imaće u punom smislu zaštitu moju i srpskih trupa - odzvanjalo je danas trgom baš kao i 1918. godine. 
 
Obraćanje dr Slavka Županskog brigadiru Ristiću interpretirao je glumac Milan Kočalović, a sa balkona se čula i pesma “Vostani Serbije”, rodoljubiva himna nekadašnje Kneževine Srbije, koju je izveo operski pevač iz Novog Sada, Nikola Basta.   
 
 
 
Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije, u izvođenju Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, koji je uveličao današnju manifestaciju u Zrenjaninu, a nastavljena polaganjem venaca na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, odavanjem počasti oslobodiocima i služenjem pomena. Uz počasni vod Vojske Srbije i državna znamenja u rukama vojnika u srpskim uniformama iz Prvog svetskog rata, vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Komande garnizona Zrenjanin, predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu, predstavnici Matice Srpske i Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja “Petrovgrad” i gradskih odbora Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije.     
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin.  Potom su, zajedno s komandantom garnizona, obišli prikaz naoružanja i vojne opreme jedinica Vojske Srbije, Vatrogasno-spasilaćkog bataljona MUP Republike Srbije, jedinica civilne zaštite opšte namene, organizacije rezervnih vojnih starešina, koje su danas stacionirane na Trgu slobode.