''Carska bašta'' širi kapacitete i poslovanje

Preduzeće “Carska bašta” d.o.o. juče je zvanično pustila u rad novu hladnjaču i automatizovanu liniju za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe, u vrednosti investicije od oko 3 miliona evra. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Republike Mađarske Levente Mađar i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da grad ističe “Carsku baštu” kao primer uspešnog udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača koji, zahvaljujući takvom udruživanju, postaju veliki i konkurentniji na tržištu.
“Na taj način oni postaju interesantni i velikim distributerima, kojima su potrebne veće količine proizvoda i to je uspela da uradi “Carska bašta” u prethodnim godinama. Ona nastavlja da se razvija, podiže proizvodnju na viši nivo, kroz izgradnju hladnjača koje omogućuju da se održi kvalitet proizvoda u dužem periodu, kao i da grupaciji pristupe novi poljoprivredni proizvođači”, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je i ovo jedan od načina da se ljudi zadrže u seoskim sredinama.
 
 
 
 
“Grad Zrenjanin je u proteklom vremenskom periodu, kroz agrarni budžet, podržavao poljoprivredne proizvođače i izlazio u susret njihovim zahtevima, a ratarima je od posebnog značaja bila naša akcija finansiranja kopanja bunara za navodnjavanje na njihovim imanjima”, podsetio je Santovac.
 
Simboličnim presecanjem vrpce, novi pogon “Carske bašte” otvorili su Ištvan Pastor, Levente Mađar i Đula Madaras, rukovodilac pogona. Predstavnicima medija obratio se i direktor “Carske bašte” Tibor Molnar, koji je izneo karakteristike novootvorenog pogona i naveo razvojne planove “Carske bašte”.
“Unutar ovog objekta od 3600 kvadratnih metara smeštena je hladnjača za skladištenje voća i povrća pre isporuke kupcima, a u drugom delu objekta smešteno je postrojenje za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe, s kapacitetom od osam tona gotovog proizvoda na sat. Slikovito, to odgovara površini zasada šargarepe od hiljadu hektara, a tolika je ukupna površina pod ovim povrćem u Srbiji”, objasnio je Molnar i dodao da su planovi i ideje uvek prisutni i da je primarni cilj da se iskorišćenost ove linije dovede do trećine, što označava i saradnju s novim kooperantima. 
 
 
 
“Imamo viziju da s ovim proizvodom izađemo i van granica naše zemlje. Za ovu godinu dostigli smo površine od oko 300 hektara kod novih kooperanata, što je izazov i za naš menadžment, što se tiče prodaje. U ovom pogonu biće stalno zaposleno 16 radnika, a ukupno u “Carskoj bašti” imamo oko stotinu radnika, uz nekolicinu sezonskih radnika. Indirektno, kroz različitu saradnju s gazdinstvima, možemo govoriti o cifri od preko 200 naših kooperanata. Ukoliko budemo ostvarili maksimalnu proizvodnju u novom pogonu, broj zaposlenih će se utrostručiti”, naveo je Molnar. 
 
Noovotvorena hladnjača “Carske bašte” podignuta je na periferiji zrenjaninskog naselja “Bagljaš”, na kraju Ulice dr Tihomira Ostojića. Do sada su prerada povrća, pakovanje i isporuka obavljani sa više lokacija u Zrenjaninu i Mužlji, a sada je “Carska bašta” sve to objedinila na jednom mestu.